17 Ιαν 2018

Έφυγε και ο Βασίλης Κεδίκογλου


Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Κεδίκογλου, πατέρας του βουλευτή της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου.Είχε διατελέσει για πολλά χρόνια βουλευτής Ευβοίας, εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ και δύο φορές Υπουργός σε κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.Ο Βασίλης Κεδίκογλου ήταν ένας δυναμικός, ιδιαίτερα
εργατικός και αποτελεσματικός πολιτικός με ισχυρή προσωπική άποψη. Δεν δίσταζε να υποστηρίζει σθεναρά τις θέσεις του και να μάχεται για αυτές.Ήταν ιδιαίτερα ευφυής, χαρισματικός και πρακτικός, διέθετε αυτό που λέμε κοινό νού. Το είδος του πολιτικού που δεν ταιριάζει τόσο με τη σημερινή εποχή, όπου όλα, ή σχεδόν όλα, στρογγυλεύονται και η ψεύτική ευγένεια αλλά και οι μαχαιριές στην πλάτη, έχουν υποκαταστήσει την ουσία, τις θέσεις, τις αρχές. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι, οι περισσότερες δημοσιογραφικές αναφορές στο πρόσωπό του, τώρα με τον θάνατό του, τον υποτιμούν αφού προέρχονται από την Wikipedia, η οποία στάζει χολή για τον ίδιο όπως και γενικότερα για ανθρώπους που δεν κύπτουν την μέση όπως δεν έκανε ο Βασίλης Κεδίκογλου.

Η κηδεία του Β.Κ. θα γίνει την Παρασκευή στις 11:00 το πρωί από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας.Γεννήθηκε στην Ιστιαία της Εύβοιας το 1932. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ήταν παντρεμένος με τη Βενετσιάνα Διαμαντοπούλου και είχε δύο γιους και μια κόρη.
Η ενασχόλησή του με τα κοινά, άρχισε πριν τον αντιδικτατορικό αγώνα, συμμετέχοντας στους Δημοκρατικούς Συνδέσμους με οργανωτή τον πολιτικό και εκδότη Αντώνη Λιβάνη. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ όταν αυτό δημιουργήθηκε μεταπολιτευτικά το 1974. Έως το 1977, υπήρξε μέλος της προσωρινής Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος, ενώ μετά την εκλογή στο 1ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1977, υπήρξε μέλος του πειθαρχικού οργάνου του κόμματος, θέση που κατέλαβε και στο συνέδριο του 1984. Το 1990 στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣOΚ εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, θέση που έλαβε και αργότερα, στο 3ο Συνέδριο το 1994 και στο 4ο Συνέδριο το 1996.
Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Εύβοιας στις βουλευτικές εκλογές του 1977. Στην συνέχεια, επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 1981, ενώ στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό των Ανδρέα Παπανδρέου, διετέλεσε υπουργός Εμπορίου από τις 8 Φεβρουαρίου 1984 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 1984.Ακόμη, επανεκλέχθηκε στην εκλογική περιφέρεια Εύβοιας στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1989, όταν το ΠΑΣΟΚ δεν επανεκλέχθηκε και υπήρξε βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κυβέρνηση Τζαννετάκη, και στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του ίδιου έτους, οπότε υπήρξε κυβερνητικός βουλευτής στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα. Στις βουλευτικές εκλογές του 1990, επανεκλέχθηκε ως βουλευτής Εύβοιας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Στις 4 Σεπτεμβρίου 1989, εξελέγη μέλος (γραμματέας) του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη στις 29 Νοεμβρίου στη νέα ψηφοφορία που έγινε μετά από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.Ως μέλος του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, έχει διατελέσει επικεφαλής του τομέα Υποθέσεων Παραγωγής με αρμοδιότητα τα υπουργεία Γεωργίας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εμπορικής Ναυτιλίας.Τον Δεκέμβριο του 1989, είχε οριστεί μέλος της Διαρκούς 15μελούς Επιτροπής, η οποία κρίνει και εισηγείται την καταλληλότητα των διοικητών και των ανώτερων στελεχών των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Στις 25 Νοεμβρίου του ιδίου έτους σε σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη γραμματέας του τομέα Ποιοτητας Ζωής.Στις 29 Ιουλίου 1992, διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, όταν ήρθε σε ρήξη με τον πρόεδρο του κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου, λόγω της κριτικής που έκανε στο πρόσωπό του για τις προσωπικές του επιλογές.
Στις 20 Σεπτεμβρίου 1993, παρά την προηγούμενη διαγραφή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο του κόμματος και εξελέγη στην εκλογική περιφέρεια Ευβοίας. Στις 17 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ενώ εξελέγη εκ νέου και στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο του Κινήματος.
Στις 22 Δεκεμβρίου 1997, με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επειδή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού καταψήφισε τα κονδύλια που αφορούσαν στην Εθνική Αμυνα, στη Γεωργία και στις Δημόσιες Επενδύσεις, αλλά μετά περίπου ένα χρόνο στις 3 Νοεμβρίου 1998 επανεντάχθηκε.

Εμείς του ευχόμαστε καλό ταξίδι, θεωρώντας ότι έχει αφήσει ένα ισχυρό και θετικό στίγμα στην πολιτική του διαδρομή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου