24 Απρ 2017

Επιδρομή κατασχέσεων λογαριασμών, σπιτιών, επιχειρήσεων

Ξεσάλωσε η υπο γερμανικό έλγχο Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εξαπολύοντας πογκρόμ 20.000 κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε μικρούς και μεγάλους οφειλέτες μόνο μέσα στο μήνα Φεβρουάριο τρέχοντος.Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού τα χρέη φουσκώνουν συνεχώς, σκαρφαλώνοντας ήδη στα 2,619 δις ευρώ! Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη, αφού οι μισθοί, οι συντάξεις, τα εισοδήματα γενικότερα έχουν ψαλιδιστεί πάνω από το μισό, ενώ η φοροεπιδρομή γιγαντώθηκε και οι δανειακές υποχρεώσεις για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια παρέμειναν σταθερές η πολλπλασιάστηκαν λόγω επιβαρύνσεων για καθυστερήσεις πληρωμών.
Μόνο το Φεβρουάριο οι νέες οφειλές στην εφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δις ευρώ και σε απάντηση η ΑΑΔΕ εφαρμόζοντας το επιχειρησιακό της σχέδιο, προχώρησε σε περίπου 1.000 κατασχέσεις τη μέρα. Με βάση, πάντως, τους μνημονιακούς στόχους, οι εισπρακτικές υπηρεσίες θα πατήσουν «γκάζι», βάζοντας στο στόχαστρο άλλους 37.000 φορολογούμενους, από τα 4.000.000 εκείνων που βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα των οφειλετών του Δημοσίου και ειδικά από τα 1.655.636 εκείνων στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Συνολικά, παλιά και νέα χρέη φτάνουν στα 94 δις ευρώ, χωρίς να συνυπολογίσει κανείς τα περίπου 5 δις ευρώ των οφειλών στα τελωνεία και το ερώτημα που «καίει» είναι πόσα από αυτά μπορούν να εισπραχθούν και από ποιους, με δεδομένο ότι τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2016 δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων χρωστάνε στην εφορία έχουν οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ. Οι υπολογισμοί της Φορολογικής Διοίκησης κάνουν λόγο για περίπου 15 δις ευρώ εισπράξιμων οφειλών.
Μπορεί να περιμένει κανείς αντιστροφή ή βελτίωση αυτής της εικόνας; Μάλλον δύσκολο καθώς παρατηρείται διόγκωση των νέων οφειλών πριν καν ξεκινήσουν οι φορολογικές υποχρεώσεις της τρέχουσας χρονιάς. Ειδικά όσον αφορά στο ΦΠΑ, το ποσοστό συμμόρφωσης, δηλαδή το ποσοστό εκείνων που απέδωσαν εμπρόθεσμα το φόρο, έπεσε στο 79% κι αν αυτό συνδυαστεί με την υστέρηση λόγω μικρότερης κατανάλωσης καθώς και με την αύξηση της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής, σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο δύσκολοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου