11 Απρ 2017

Οι διαρθρωτικές αλλαγές μέσα στο ευρώ δεν αρκούν για να βγούμε από την κρίση ΄συμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Η εκάστοτε αντιπολίτευση, τώρα η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα ευρωμνημονιακά κομματίδια, όπως και διάφοροι πολιτικάντηδες, ισχυρίζονται ότι αυτοί και μόνο αυτοί κατέχουν τη μαγική συνταγή με την οποία θα πετύχουν την έξοδο της χώρα από την κρίση, θα μας βγάλουν από τα μνημόνια και γενικότερα και η χώρα θα ανθίσει ! Αλλά το πελώριο αυτό θαύμα θα το καταφέρουν μέσα στην ευρωφυλακή.
Είναι τόσο έξυπνοι, τόσο γοητευτικοί τόσο μάγκες, ώστε θεωρούν πως μπορούν να
πείσουν τα ανελέητα αφεντικά του Βερολίνου που μαγεμένοι από τη γοητεία τους, θα χαριστούν στην ταλαίπωρη Ελλάδα. Εκτός από έξυπνοι  οι αυτόκλητοι σωτήρες, ισχυρίζονται ότι, διαθέτουν ισχυρές ή και μαγικές διαπραγματευτικές δεξιότητες σε βαθμό που μπορούν να κερδίσουν στο παζάρι τους σκληρούς του Βερολίνου. Αλλά τι παζάρι μπορεί να κάνει κάποιος όταν ο απέναντι γνωρίζει ότι, από εδώ δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση. Είναι σαν να θέλεις οπωσδήποτε να αγοράσεις ένα σπίτι σε μια περιοχή όπου δεν πουλιέται κανένα άλλο.
Αλλά το κορυφαίο επιχείρημα των «σωτήρων» είναι ότι διακηρύσσουν πως η η διοικητική τους δεξιότητα είναι τόσο μεγάλη που αυτοί και μόνο αυτοί, μπορούν να καταφέρουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα της ελληνικής οικονομίας και δημόσιας διοίκησης. Το γεγονός ότι, οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν διοικήσει ούτε περίπτερο, έ αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.
Πρόσφατα η Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου, κατήγγειλε ως είθισται και το νέο βαρύτατο Μνημονιο της Μάλτας, το τέταρτο αν δεν έχουμε χάσει της σειρά. Και όπως δήλωσε ο βαρβάτος αρχηγός της, το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τα μέτρα στη Βουλή. Κάτι ανάλογο κάνει και το ΠΑΣΟΚ ή άλλως πως Δημοκρατική  Συμπαράταξη, καθώς και τα συστημικά υποπροϊόντα  του καθεστώτος, το Ποτάμι και ο Πιτσαδο-Λεβέντης. Το ΚΚΕ υιοθετεί την γνώριμή του πολιτική του «Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας»,υποστηρίζοντας ότι ευρώ ή δραχμή είναι το ίδιο πράγμα και εκείνο που έχει σημασία είναι να φύγουν τα μονοπώλια και να μετεξελιχθούμε σε κουμουνιστική κοινωνία. Και η Χρυσή Αυγή, ισχυροποιείται από τον σκληρό όσο και και άγαρμπο αντι-ευρωμνημονιακό της λόγο, αλλά οι ακραίες καταβολές και αναφορές της δεν βοηθούν.
«Θα εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής με κατάλληλες διαρθρωτικές αλλαγές», υποστηρίζουν όλοι οι ευρωμνημονιακοί σωτήρες. Αλίμονο. Όπως έχει τεκμηριωθεί από επιστημονικές μελέτες και ειδικότερα από τον πλέον αδιαμφισβήτητο διεθνή φορέα, τον ΟΟΣΑ, οι όποιες διαρθρωτικές αλλαγές, ( εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης, κατάργηση επαγγελματικών προνομίων, μονοπωλίων, φραγών στις εισαγωγές, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κλπ.), μπορούν να προσδώσουν θετικό πρόσημο ανάπτυξης σε ποσοστό μόλις 1% του ΑΕΠ. (Buis,R., Duval,R.( 2011). Raising potential growth after the crisis : A quantitative assessment of the potential gains from structural reforms in the OECD area and beyond. OECD Economic Department. Working paper No 35).
Αυτό είναι όλο και όλο το ασήμαντο κέρδος που μπορεί να επιτευχθεί από την όποια βέλτιστη παρέμβαση γίνει με διαρθρωτικές αλλαγές, αν δηλ. γίνει κατορθωτό Ελλάδα να μεταβληθεί σε μια νύχτα σε Ελβετία, όσον αφορά τη λειτουργία της οικονομίας και της διοίκησης. Για την ώρα πάντως, οι ανελέητοι όσο και πρακτικοί δανειστές, όσο οι εδώ κυβερνώντες ακι αντιπολιτευόμενοι παραμένουν στα τέσσερα, εφαρμόζουν με γοργό ρυθμό μιαν άλλη πιο αποτελεσματική συνταγή. Γρήγορα και απλά, ρουφάνε όλο και περισσότερο αίμα από την ημιθανή ελληνική οικονομία και τους ζαλισμένους πολίτες της χώρας, κατακρεουργώντας τις συντάξεις, τους μισθούς, τα εισοδήματα, το σύστημα υγείας και πρόνοιας, επιβάλλοντας πρωτόγνωρη φοροκαταιγίδα, υφαρπάζοντας τον δημόσιο πλούτο και τις ελληνικές τράπεζες. Καταστρέφουν συνειδητά πλέον την πατρίδα μας. Και εδώ υπάρχουν ακόμα πολιτικοί φορείς, αναλυτές και δημοσιογράφοι που συμπλέουν με αυτή την τρομακτική ευρωκαταστροφή.
Το αυτονόητο συμπέρασμα που στηρίζεται σε επιστημονικές μελέτες του ΟΟΣΑ, είναι ότι, ακόμα και με τις μέγιστες διαρθρωτικές αλλαγές που θα μπορούσαν υποθετικά να επιτευχθούν, το αποτέλεσμα είναι ασήμαντο, αφού δεν μπορεί να αποδώσει άνω του 1% ετησίως του ΑΕΠ ως προστιθέμενη αξία. Κατά συνέπεια όλοι οι αυτόκλητοι «σωτήρες» της χώρας, μέσα και έξω από την Βουλή,όλοι τους αγκαλιά με την ευρωκαταιγίδα, το μόνο που μπορεί να καταφέρουν με τις όποιες βέλτιστες διαρθρωτικές αλλαγές που υποστηρίζουν ότι μπορούν να εφαρμόσου,είναι μια τρύπα στο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου