31 Αυγ 2016

Η Ουάσιγκτον άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στη Συρία

Ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα δέχεται κριτική από νεοσυντηρητικούς για τη μη εξαπόλυση αεροπορικής εκστρατείας εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ, το μεγάλο λάθος του Λευκού Οίκου καταστρέφει την εύθραυστη θρησκευτική ισορροπία δυνάμεων στη Συρία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ένα «τεράστιο λουτρό αίματος», γράφει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Gareth Porter.Οι επικριτές του προέδρου Μπαράκ
Ομπάμα επιμένουν ότι το μεγαλύτερο ελάττωμα της συριακής πολιτικής των ΗΠΑ είναι η απροθυμία του Λευκού Οίκου να βάλει «μπότες στο έδαφος» και να παρέχει στην συριακή αντιπολίτευση περισσότερα όπλα.
Ωστόσο, «η εύκολη απάντηση είναι ότι η όλη ιδέα ότι υπήρχε μια βιώσιμη μη εξτρεμιστική δύναμη να ενισχυθεί, είναι ένας μύθος – έστω και αν ορισμένες πολιτικές προσωπικότητες στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον αρνούνται να παραιτηθούν», έγραψε ο ερευνητής-δημοσιογράφος στο Middle East Eye.
Ο Porter αναφέρει μια αποχαρακτηρισμένη αναφορά του 2012 από τη DIA, που έδειχνε ότι οι «σαλαφιστές, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η AQI [Αλ-Κάιντα στο Ιράκ]» ήταν «οι μεγάλες δυνάμεις που κινούσαν την εξέγερση» και ότι «τα γεγονότα λάμβαναν μια σαφή σεκταριστική κατεύθυνση».
Επιπλέον, υπογραμμίζει ο Porter, η κυβέρνηση Ομπάμα γνώριζε ότι «οι εξωτερικοί σουνίτες υποστηρικτές του πολέμου» εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ στη Δαμασκό – κυρίως τα κράτη του Κόλπου – «διοχέτευαν χρήματα και όπλα στις πιο σεχταριστικές».
Αντί να συγκρατήσει τους σουνίτες συμμάχους του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Λευκός Οίκος τους έδωσε το πράσινο φως τον Μάρτιο του 2012, επιδιώκοντας να εκδιώξουν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Σύμφωνα με τον Porter, ήταν ανεύθυνο εκ μέρους της κυβέρνησης Ομπάμα το να κάνει τα στραβά μάτια στην άνοδο των ανταρτών σαλαφιστών και των εξτρεμιστών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Συρία και να συνεχίσει να προωθεί την ιδέα των «μετριοπαθών» και «δημοκρατικών» ομάδων πίσω από την εξέγερση του 2011.
Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος έχει διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, σημειώνει, τονίζοντας ότι «οι συνέπειες του σεκταριστικού πολέμου θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια στο μέλλον».
Ο Cyrus Malik, ψευδώνυμο Δυτικού με εκτεταμένη εμπειρία στη Συρία και το Ιράκ, απηχεί τον Porter στο άρθρο του για τον πόλεμο στο War on the Rocks.
Ο Malik διαλύει το μύθο ότι σουνίτες μουσουλμάνοι γενικά καταπιέζονταν από την κυβέρνηση Άσαντ και καταγγέλλει την παρατήρηση του Πρέσβη Ρόμπερτ Φορντ ότι «η συριακή σουνιτική αραβική κοινότητα, βλέπει την κυβέρνηση Άσαντ ως μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι το Ισλαμικό Κράτος [Daesh]», ως παράλογη.
«Αυτή η εμμονή με την υποστήριξη των Σουνιτών Αράβων έχει οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν απείθαρχες και διεφθαρμένες πολιτοφυλακές που τυχαίνει να είναι Σουνίτες και Άραβες, αλλά δεν είναι al-Nusra, Αλ-Κάιντα, ή ISIL [Daesh] … Υπάρχουν επίσης ισλαμιστές αντάρτες, όπως Ahrar al-Sham, Faylaq al-Sham, ή Nuredin al-Zenki. Πολεμούν την ISIL [Daesh] μόνο όταν τους επιτίθεται και ακόμη και τότε, πολλοί από τους άνδρες τους είναι απρόθυμοι να πολεμήσουν ενάντια στους συντρόφους τους μουσουλμάνους σουνίτες», τονίζει.
Σύμφωνα με τον ειδικό, παίζοντας το «σουνιτικό χαρτί» τα γεράκια των ΗΠΑ προσπαθούν να βάλουν την «αναγκαιότητα» να ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ πριν από εκείνη της νίκης επί της Daesh στη Συρία.
Ο Porter θέτει το ερώτημα, κατά πόσον κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα, δεν μπόρεσαν πραγματικά να προβλέψουν ότι ένας πόλεμος για την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ «θα γινόταν αναπόφευκτα ένα τεράστιο σεκταριστικό λουτρό αίματος».
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου