8 Ιουν 2016

Πρoβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 10% η Citigroup μέχρι τα τέλη του 2018 !


Έρχεται Αρμαγεδών για την Ελληνική οικονομία σύμφωνα με έκθεση της Αμερικάνικης Τράπεζας Citigroup, η οποία προβλέπει ύφεση της τάξης του 10% μέχρι τα τέλη του 2018 για τη χώρα μας. Παράλληλα, εξαιρετικά αβέβαιη χαρακτηρίζει η ίδια έκθεση την κατάληξη της συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα οι αναλυτές της Τράπεζας να «βλέπουν» τις πιθανότητες του Grexit να αυξάνονται για τα επόμενα 1-3 χρόνια.Στην έκθεσή της η Citigroup δημοσιεύει εκτιμήσεις εξαιρετικά δυσοίωνες και  εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές της Ε.Ε και του ΔΝΤ για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, προβλέποντας ότι από ύφεση 2,7% φέτος, το 2018 η οικονομία θα βυθιστεί στο -7,2%.  Μάλιστα οι αναλυτές της Citi προειδοποιούν ότι η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία και η αβεβαιότητα γύρω από την ελάφρυνση του χρέους θα ενισχύσει την πολιτική αβεβαιότητα.

Όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος διάσωσης παραμένουν υπερβολικά φιλόδοξοι και χωρίς σημαντική ελάφρυνση, το δημόσιο χρέος παραμένει μη βιώσιμο, αυξάνοντας πιθανώς τον κίνδυνο για Grexit στα επόμενα 1-3 χρόνια».Πιο συγκεκριμένα, στην  έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, η Citi αφήνει αμετάβλητη στο 0,7% την πρόβλεψή της για την ύφεση στην Ελλάδα το 2016, επισημαίνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν σύμφωνος με τις εκτιμήσεις της (-0,4% σε τριμηνιαία βάση) και τονίζει ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι θα κινηθεί στα αρνητικά και στο β’ τρίμηνο.
Σχετικά με το χρέος, η Τράπεζα προβλέπει εκτόξευσή του στο 202% του ΑΕΠ το 2017 από 180% φέτος, και στο 218% και το 220% το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, η Citi δεν βλέπει την αποκλιμάκωση του τρέχοντος έτους να συνεχίζεται, αφού από το 7,63% αναμένει πως θα αυξηθούν στο 8,28% το 2017 και στο 8,79% το 2018, γεγονός που δεν «δείχνει» έξοδο στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου