10 Οκτ 2015

Οδεύουμε σε κύριες και επικουρικές συντάξεις των 300 ευρώ ως κατώτατο όριο και των 1.500 ως ανώτερο

Η κυβέρνηση του "πάση θυσια στο ευρώ", με δεδομένα τα τεράστια ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, προσανατολίζεται να βάλει βαθειά το μαχαίρι στις συντάξεις, στο σύνολό τους, κύριες και επικουρικές, και να τις μειώσει σε επίπεδα της τάξης των 500 ευρώ ! Είναι βέβαιο ότι οι μειώσεις έχουν κλειδώσει για όσους παίρνουν ως άθροισμα 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ μένει να φανεί τι θα γίνει με τις χαμηλότερες.
Αν και το όλο σχέδιο δεν είναι ακόμα σαφές, διαφαίνεται ότι, τα ανώτερα και τα κατώτερα όρια στο σύνολο των συντάξειων θα είναι μεταξύ 1.500 και 300 ευρώ. Το κούρεμα θα είναι κλιμακωτό και αυτό σημαίνει ότι θα θιγούν και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.

Και ενώ οι συντάξεις όπως και οι μισθοί κόβονται με το μαχαίρι, καμιά πρόβλεψη δε διαφαίνεται για ψαλίδισμα δανειακών υποχρεώσεων που έχουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που συνήψαν στεγαστικά δάνεια στη βάση των πολύ υψηλότερων εισοδημάτων τους από μισθούς, συντάξεις και πιθανώς αλλους πόρους, όπως λχ. ενοίκια κλπ,εισοδήματα τα οποία έχουν τώρα καταβαραθρωθεί. 
Το απλό ερώτημα που μπαίνει είναι πως θα μπορέσει ένας συνταξιούχος με συνολικό μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 2-3.000 ευρώ στο παρελθόν, να ανταποκριθεί σήμερα σε μηνιαίες δίσεις στεγαστικού δανείου των 300-500 ευρώ, όταν το συνολικό του εισόδημα ανέρχεται τώρα σε 500-800 ευρώ. Ιδού η απορία και η τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου