29 Σεπ 2015

Στους φορολογικούς παραδείσους των offshore καταλήγουν τα δημόσια ελλείμματα των εθνών




Λεφτά υπάρχουν αλλά ολόκληρη η Υφήλιος ταλανίζεται από ανακυκλούμενες οικονομικές κρίσεις. Εδώ είναι τα λεφτά εκεί είναι τα λεφτά που είναι τα λεφτά;  Ένα παιχνίδι τύπου εδώ Παπάς, εκεί Παπάς, που είναι ο Παπάς ; Τα λεφτά φεύγουν από τον ιδρώτα της πραγματικής οικονομία και καταλήγουν στον αέρα κοπανιστό της χρηματιστηριακής οικονομίας και μέσω αυτής χάνονται σε φορολογικούς παράδεισους. 

Εκεί καταχωνιάζονται τα δημόσια ελλείμματα των εθνών διεθνώς. Και εξαφανίζονται στις χωρίς πάτο τσέπες όλο και λιγότερων κορακιών του παγκόσμιου καζινο-καπιταλισμού. Εκεί λιμνάζουν χωρίς να γυρίζουν πίσω στην πραγματική οικονομία και να προσφέρουν στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Σε  έκθεση της η βρετανική οργάνωση Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, σημειώνει πως το ιλιγγιώδες ποσό των 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων –κάτι που ισοδυναμεί με το άθροισμα του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας – βρίσκεται σήμερα σε φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο.


Η ύπαρξη των υπεράκτιων λογαριασμών οδηγεί κάθε χρόνο σε απώλεια φορολογικών εσόδων που φτάνουν τα 280 δισεκατομμύρια δολάρια. Και πρόκειται για μια μάλλον συντηρητική εκτίμηση καθώς ακίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία δεν περιλαμβάνονται στην έρευνα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πλούτου καρπώνονται σήμερα λιγότερο από 10 εκατομμύρια άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου