20 Φεβ 2015

Συμφωνία αίνιγμα στο Eurogroup

Σε συμφωνία με  κοινό προσχέδιο κειμένου για την Ελλάδα φαίνεται ότι καταλήγει το Eurogroup, η οποία θα ανακοινωθεί στις  10 το βράδυ με συνέντευξη Τύπου.Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναφέρουν στο Reuters ότι το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση συμφωνίας για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι απομένει η υπογραφή του προσχεδίου από τους 19 υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες η συμφωνία αφορά σε παράταση τετράμηνης διάρκειας, έως τον Ιούνιο.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε συνέχεια αυτής της συμφωνίας, τη Δευτέρα, η Αθήνα θα καλείται να υποβάλει ένα υπόμνημα με διευκρινίσεις και λεπτομέρειες σχετικά με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Μοιάζει να υπάρχει μια συμφωνία» είπε η μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι όροι βρίσκονται στην πορεία να καθοριστούν», πάντως «πρέπει να αναμείνουμε να επισημοποιηθεί (η συμφωνία) καθώς οι αντιπροσωπείες μπορεί να εγείρουν κι άλλες ενστάσεις», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο οι 19 υπουργοί Οικονομικών στοχεύουν σε συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα αποσαφηνίζει ορισμένους τομείς που αφορούν την παράταση της δανειακής σύμβασης και το πέρασμα στη συνέχεια σε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τον οποίο ενημέρωσε ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.

Ο Ντάναλντ Τουσκ απέκλεισε τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής την Κυριακή, αλλά εμφανίστηκε έτοιμος να συγκαλέσει το Συμβούλιο «εν ευθέτω χρόνω» εφόσον χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου