16 Φεβ 2015

Λαφαζάνης : Δε θα υπάρξει συμφωνία αν οι λεγόμενοι εταίροι αξιώνουν την παράταση του αμαρτωλού μνημονίου


Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε συνέντευξη στον Μιχάλη Ψύλλο στο Αθημανϊκό Πρακτορείο όπου, εμεταξύ πολλών άλλων ενδιαφερόντων σημείων, ξεκαθαρίζει την αμετακίνητη κυβερνητική θέση για τη μη συνέχιση του μνημονίου.Και αυτό σε απάντηση της μεγάλης πίσεησς που ασκείται από τα κεντρικά ΜΜΕ για το αντίθετο. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως έξής :
ΕΡ:Παρά το κλίμα αισιοδοξίας μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας, βλέπουμε τους ευρωπαίους εταίρους-στην πλειοψηφία τους μάλλον-να αξιώνουν την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Εκτιμάτε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία ενόψει του αυριανού Eurogroup; Ή πάμε για ρήξη;

ΑΠ: Αν οι λεγόμενοι εταίροι επιμείνουν στην παράταση , με εκείνη ή την άλλη μορφή και παραλλαγή, του υπάρχοντος προγράμματος, δηλαδή του αμαρτωλού μνημονίου, γιατί αυτό εννοούν ως πρόγραμμα, τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει. Τότε οι λεγόμενοι εταίροι και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους η Γερμανία, θα έχουν κάνει μια συνειδητή επιλογή ρήξης. Δεν εκτιμώ ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο για τη Γερμανία να επιχειρήσει κάτι τέτοιο και να σηκώσει τόσο κυνικά και απροκάλυπτα το βάρος μιας ρήξης, γιατί, πέραν των πολλών άλλων, θα είναι η ίδια που θα αντιμετωπίσει, σε μια τέτοια περίπτωση , τις πιο καταστρεπτικές επιπτώσεις.
ΕΡ: Έχετε πει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεμαχίζεται; Αρά μιλάμε για «όλα ή τίποτα;»
ΑΠ: Πράγματι αυτό που είπα το εννοώ. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεμαχίζεται, δεν υποδιαιρείται και δεν χωρίζεται σε καλό και «κακό». Διότι έχει ενιαίο συνεκτικό προσανατολισμό. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι αναμένουμε μια συμφωνία με τους εταίρους η οποία θα περιλαμβάνει αυτούσιο σε κάθε του λέξη το πρόγραμμα μας. Αυτό, όμως, που διεκδικούμε είναι μια συμφωνία που θα σέβεται τη δημοκρατία στη χώρα μας, που θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα που ενέκρινε ο λαός και θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα του και τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό του.
ΕΡ: Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup πως θα χειριστείτε το ενδεχόμενό μια ρήξης με του εταίρους μας; Υπάρχει σχέδιο Β; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές;
ΑΠ: Μην ρωτάτε εμάς πως θα χειριστούμε μια ενδεχόμενη ρήξη. Το ερώτημα αυτό, όπως και του σχεδίου Β', θα έπρεπε να απευθύνεται πρώτα απ' όλα στη Γερμανία. Εμείς δε επιδιώκουμε τη ρήξη. Επιδιώκουμε, αντίθετα, να σταθεί όρθια η πατρίδα μας. Επιδιώκουμε να προασπίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την επιβίωση και την προοπτική του λαού μας και μαζί με αυτά, τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης. Αυτές οι επιδιώξεις μας είναι το σχέδιο μας από το Α έως το Ω και οι κόκκινες γραμμές μας. Και αυτό το σχέδιο έχουμε υπέρτατο καθήκον να το υπερασπίσουμε πλήρως, ευλαβικά και μέχρι το τέλος.
ΕΡ: Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζει αλλά και δεν εκβιάζεται. Πιστεύετε ότι συνιστά εκβιασμό η στάση των εταίρων μας και ειδικά της Γερμανίας, που θα έλεγα ότι δίνει και τον τόνο ως ηγεμονική δύναμη στην Ευρώπη;
ΑΠ: Η Γερμανία και για να είμαι πιο ακριβής , η κυβέρνηση Μέρκελ-Σόιμπλε, ακολούθησε μια απαράδεκτη τακτική σε βάρος της χώρας μας, η οποία είχε νεοαποικιακά χαρακτηριστικά και καταστροφικές συνέπειες . Θεωρώ αδιανόητο και απόλυτο παραλογισμό να επιμείνει εκβιαστικά η Γερμανία, ώστε η κυβέρνηση μας να τηρήσει επί της ουσίας και μετεκλογικά μια μνημονιακή πολιτική που απέρριψε ο ελληνικός λαός , απλώς επειδή μπορεί να τροποποιηθεί το προσωνύμιο της.
Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και πορεία. Μνημόνια και τρόικα με οποιαδήποτε μορφή και παραλλαγή συνιστούν οριστικά τέλος. Αυτό , άλλωστε, δεν είναι μόνο το μήνυμα των εκλογών αλλά και το αγωνιστικό μήνυμα που εκπέμπει με πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία, σχεδόν σύσσωμος, ο ελληνικός λαός μετεκλογικά.
ΕΡ: Υπάρχουν σκέψεις για νέα προσφυγή στις κάλπες ή έστω για δημοψήφισμα στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας;
ΑΠ: Όπως βλέπετε ένα είδος «δημοψηφισμάτων» διεξάγονται σχεδόν καθημερινά στην κοινωνία μας και οι πολίτες κρίνουν από τα πράγματα και ώρα με την ώρα, την κυβέρνηση μας. Η πολιτική, αυτήν την περίοδο, έχει ξαναποκτήσει νόημα για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μας που την έβλεπαν με απώθηση και έχει αρχίσει να συγκινεί, να προκαλεί και να ερεθίζει ξανά τη νεολαία. Αυτή η νέα λαϊκή αφύπνιση και αγωνιστική παρόρμηση, αυτό το μεγάλο παλλαϊκό ρεύμα που έχει ποικίλες πηγές και προελεύσεις, είναι που μπορεί να ματαιώσει εκβιασμούς και απειλές και να αναγκάσει τους κυρίαρχους της ΕΕ να αποφύγουν «πάση θυσία» μια «μετωπική» σύγκρουση με την πιο λαοπρόβλητη και ελπιδοφόρα αυτήν την ώρα κυβέρνηση της Ευρώπης.
ΕΡ: Πως θα λυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας αν δεν υπάρξει συμφωνία; Πως θα πληρώσετε μισθούς και συντάξεις;
ΑΠ: Καταρχάς οι μισθοί και οι συντάξεις δε πληρώνονταν ποτέ από την τροϊκανή χρηματοδότηση αλλά από τους φόρους του ελληνικού λαού και την όποια δυναμική της οικονομίας μας. Η χρηματοδότηση, αντίθετα, της τρόικας κατευθύνονταν στους ίδιους τους πιστωτές για να αποπληρωθούν τα χρεολύσια και οι τόκοι τους. Γι αυτό πιστεύω αρκετά βάσιμα, πως ό,τι κι αν γίνει, θα βρεθούν τρόποι να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της χώρας μας γιατί με αυτή τη χρηματοδότηση οι πιστωτές εξυπηρετούν ζωτικά και θεμελιώδη συμφέροντα τους Το θέμα δεν είναι όμως εκεί. Το θέμα είναι να μπορέσει η χώρα μας να απαλλαγεί σε μεγάλο βαθμό από το ασήκωτο βάρος ενός χρέους που είναι αβίωτο.
ΕΡ: Κάποιοι και στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για έξω-ευρωπαϊκή λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών. Πιστεύετε ότι μπορούν να μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ; Ίσως η Ρωσία ή η Κίνα;
ΑΠ: Η χώρα μας δεν είναι «προτεκτοράτο» εντός της ευρωζώνης και χρειάζεται επειγόντως μια νέα εξωτερική πολιτική πολυδιάστατων οικονομικών και πολιτικών σχέσεων. Αυτή η πολιτική είναι απαραίτητη πρώτα απ' όλα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, να μπει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και για την ασφάλεια της χώρας και μόνο το τελευταίο πράγμα είναι η άντληση δανείων.
ΕΡ: Επισκεφθήκατε πριν λίγες ημέρες το Μπακού και μετείχατε στις εργασίες του Πρώτου Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού αερίου . Στηρίζετε τον αγωγό ΤΑΡ ,τι λέτε όμως και για τον ρωσικό αγωγό που θα σταματά στα ελληνοτουρκικά σύνορα; Υπάρχει προοπτική επέκτασης του ρωσικού αγωγού στην Ελλάδα ; Μπορούν να συνυπάρχουν και οι δύο αγωγοί;
ΑΠ: Δεν ξέρω να έχει γίνει οποιαδήποτε κρούση στη χώρα μας για ρωσικό αγωγό και φυσικά δεν γνωρίζω αν έχει προχωρήσει ή προχωρά τίποτα σχετικό και με την Τουρκία. Αυτό ,όμως, που θέλω να καταστήσω σαφές είναι ότι η κυβέρνηση μας επιδιώκει ανεξάρτητες και πολυεπίπεδες, τεσσάρων οριζόντων, διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις και σχέσεις , οι οποίες να σχεδιάζονται και να προωθούνται χωρίς μονομερείς εξαρτήσεις, αποκλειστικά με βάση το εθνικό μας συμφέρον και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα.
Πηγή : ΙΣΚΡΑ ,Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015
Tags: 
- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/lafazanis-de-tha-yparxei-symfonia-oi-legomenoi-etairoi-axionoyn-tin-paratasi-toy-amartoloy#sthash.a03dhEs5.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου