22 Νοε 2014

Economist : "αισιοδοξία με απαισιόδοξη προοπτική για την Ελλάδα !"


Αισιοδοξία με απαισιόδοξη προοπτική ( ! ) αναγγέλει σε τελευταία ανάλυσή του για την Ελλάδα το Βρετανικό περιοδικό Economist. Κάτι σαν τις δηλώσεις που κάνουν οι...σεισμολόγοι του τύπου :"Σύμφωνα με τις επιστημονικές μας εκτιμήσεις, δεν προβλέπεται νέος σεισμόςαλλά υπάρχει και η πιθανότητα να γίνει !" Στο ίδιο μοτίβο, ο Economist στο τελευτάιο δημοσίευμα για την Ελλάδα, εκτιμά ότι, η ελληνική ανάκαμψη έχει ξεκινήσει αλλά ενδεχομένως η κυβέρνηση συνεργασίας να μην αντέξει πέραν από τον Φεβρουάριο του 2015.


Σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό, η ευρωζώνη δεν τα πήγε και τόσο καλά στο τρίτο τρίμηνο σε ανάπτυξη, ωστόσο η ευχάριστη έκπληξη ήρθε από την Ελλάδα η οποία  ήρθε πρώτη στις χώρες της Ένωσης με ανάπτυξη 0,7%.

Τονίζοντας, μάλιστα, ότι η ελληνική οικονομία είχε αναπτυχθεί και το α/ αλλά και β’ τρίμηνο (0,8% και 0,3% αντίστοιχα), ο Economist τονίζει πως «η ανάκαμψη σημαίνει ότι η οικονομία αυξάνεται τώρα σε ετήσια βάση».«Αυτή η αισιόδοξη προοπτική, όμως, ίσως ανατραπεί από την πολιτική αβεβαιότητα» επισημαίνει στη συνέχεια το οικονομικό περιοδικό. «Η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά η οποία οδήγησε τη χώρα μακριά από την άβυσσο μετά τις διπλές εκλογές του 2012, ενδεχομένως να πέσει τον επόμενο χρόνο, ακόμη και μέχρι τον Φεβρουάριο».

Ο Economist καταλήγει εκτιμώντας ότι η «λαιμητόμος» της αβεβαιότητας θα επαναφέρει εποχές... Grexit: «Οι βάσεις για την αναπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπήκαν όταν η απειλή του Grexit απομακρύνθηκε. Εάν επανέλθει η νευρικότητα, το “Grecovery” θα κλυδωνιστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου