15 Νοε 2014

Ο Σόιμπλε και οι Γερμανοί πίσω από τον Γιούγκερ

Κυνική απόδειξη ότι πίσω από τον Ζαν Κλώντ Γιούγκερ και τους φορολογικούς παράδεισους υποκρύπτεται  η ηγεσία της Ευρώπης, αποτελεί η ανενδοίαστη στήριξη προς τον  νέο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επί εικοσαετία Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου που προσέφερε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και αυτό μετά τη θύελλα αντιδράσεων από τις αποκαλύψεις για τις πρακτικές του Λουξεμβούργου, οι οποίες διευκόλυναν τη φοροαποφυγή  ολυεθνικών εταιριών.Ο κύριος Γιούγκερ, άνθρωπος του Βερολίνου και με βούλα πλεον,  ανέλαβε την πολιτική ευθύνη μετά τη δημοσιοποίηση των LuxLeaks για τις συμφωνίες φοροαποφυγής του Μεγάλου Δουκάτου με 340 πολυεθνικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και οι δικές μας
Eurobank και Wind. «Αυτή η πρακτική είναι δυσάρεστη, αλλά η εκτόξευση προσωπικών κατηγοριών δε βοηθάει.Δεν υπήρξε παραβίαση νόμων δήλωσε ο μεγαλοΕυρωπάιος παραπέμποντας στη αρχή ότι "το ανήθικο μπορεί να είναι νόμιμο".Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία σχετικά "το ίδιο πράγμα συνέβαινε και σε άλλες χώρες», δήλωσε ο αξιότιμος κύριος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό δίκτυο rbb Inforadio.

Το τραγελαφικό του θέματος είναι ότι, ο Γιούγκερ απολαμβάνει και την πλήρη στήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, καθώς η ευρωομάδα της Αριστεράς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, ώστε να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του.Αποδεικνύεται έτσι η ισχυρή επιροή που ασκεί το Βερολίνο και σε επίπεδο πολιτικών ισορροπιών στις Βρυξέλες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια ο Γιούνκερ, αν και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, είπε ότι οι φορολογικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις (Tax Ruling) εφαρμόζονται σε 22 κράτη-μέλη. «Τέτοιες συμφωνίες λαμβάνουν χώρα ακριβώς επειδή οι φορολογικές βάσεις είναι διαφορετικές» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση είναι συνέπεια της έλλειψης της φορολογικής εναρμόνισης στην Ε.Ε.Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε τη δέσμευση της επιτροπής να καταπολεμήσει την φοροαποφυγή και να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας φορολογικής βάσης στην Ε.Ε. Ο λύκος δηλ. υποσχέθηκε να φυλάει τα πρόβατα !

Είναι προφανές ότι, η Ελλάδα και άλλες χώρες που έχουν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές μαζί με υψηλά επιτόκια επιχειρηματικών δανείων, οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή, αφού με τέτοιες δυσανάλογες επιβαρύνσεις, οι υγείς επιχειρηματίες είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στο διεθνή αλλά και τον ενδοευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου