30 Οκτ 2014

Guardian: Ελλάδα και ευρωζώνη δε θα έχουν ευτυχές τέλος


Ο μύθος της Οδύσσειας λέει πως ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη και βρήκε την Πηνελόπη του. Το ευτυχές τέλος δεν φαίνεται να έρχεται για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.Η μοντέρνα εκδοχή της Οδύσσειας ξεκίνησε για την Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια, γράφει η εφημερίδα Guardian, τότε που κατηγορήθηκε ότι είχε «μαγειρέψει» το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. Κανείς δεν περίμενε τότε ότι το ταξίδι θα χρειαστεί να περάσει από φουρτουνιασμένες θάλασσες της κρίσης ή ότι θα κρατήσει τόσο πολύ.

Ο ελληνικός μύθος της Οδύσσειας λέει πως ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη και βρήκε την Πηνελόπη του. «Το ευτυχές τέλος δεν φαίνεται να έρχεται για την Ελλάδα και την ευρωζώνη»Κάνοντας μια αναδρομή στο 2009 η εφημερίδα σημειώνει πως τότε το κλίμα στην ευρωζώνη ήταν επιφυλακτικά αισιόδοξο μετά και την πρόσφατη τότε κατάρρευση της Lehman Brothers.
Η παραδοχή του Γιώργου Παπανδρέου για την μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά της Ελλάδας δεν ήταν καθόλου ευπρόσδεκτη αλλά δεν το είδαν σαν κάτι πολύ ανησυχητικό. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως η κρίση στην ευρωζώνη μοιάζει με το πολυκέφαλο τέρας της Οδύσσειας, τη Σκύλλα.Οπως επισημαίνεται, τρία ήταν και παραμένουν τα θέματα που προκάλεσαν την κρίση στην Ευρώπη.
Πρώτον, ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης έχουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Η νομισματική ένωση είχε δώσει σε όλα τα μέλη του ενιαίου νομίσματος ένα κοινό επιτόκιο και χωρίς την ελευθερία να προσαρμόσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους. Ετσι αν μία χώρα έχει υψηλότερο πληθωρισμό από τον γείτονά της, τα προϊόντα της θα γίνονταν σταδιακά πιο ακριβά.
Δεύτερον, οι ευρωπαϊκές τράπεζες φορτώθηκαν με υπερβολικές ποσότητες χρέους. Τα χαμηλά επιτόκια οδήγησαν σε ισχυρή ανάπτυξη τις χώρες της περιφέρειας της, οι οποίες συνήθως οδηγούνται από τον τομέα του real estate. Όταν ήρθε το κραχ, οι τράπεζες είχαν σοβαρό πρόβλημα και πολλές από αυτές συνεχίζουν να έχουν
Τρίτον, η Ευρώπη δεν είχε ποτέ ένα αναπτυξιακό μοντέλο στα προ κρίσης χρόνια και εξακολουθεί να μην έχει. Για τη Γερμανία, η λύση είναι κάθε κράτος να αναλάβει τα χρέη του και να προσπαθήσει από μόνο του να γίνει ανταγωνιστικό. Αλλά έτσι ο ανταγωνισμός της μιας χώρας θα είναι το πρόβλημα μιας άλλης. Εδώ και πέντε χρόνια η ευρωζώνη είναι εγκλωβισένη σε έβνα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξη,ς χαμηλού πληθωρισμού και υψηλής ανεργίας.
Οπως στην Οδύσσεια, τα τελευταία πέντε χρόνια πολλά λάθη έγιναν, πολλές ευκαιρίες χάθηκαν και πολλά προβλήματα δεν τα είδαμε. Ο ελληνικός μύθος της Οδύσσειας λέει πως ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη και βρήκε την Πηνελόπη του. «Το ευτυχές τέλος δεν φαίνεται να έρχεται για την Ελλάδα και την ευρωζώνη», καταλήγει η εφημερίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου