17 Οκτ 2014

Μας πίνουν το αίμα οι τοκογλύφοι "σύμμαχοί" μας : Μόνο το 0,5% των δανείων μας πήγε στην πραγματική οικονομία

Τα δάνεια που μας δείνουν οι τοκογλύφοι  "σύμμαχοι φίλοι" μας σχεδόν στο σύνολό τους, κατευθύνθηκαν σε τοκοχρεωλύσια, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, εξόφληση ληξιπρόθεσμων ομολόγων,εισαγόμενες εξοπλιστικές δαπάνες από τη δύση, εξόφληση κερδών κερδοσκοπικών κεφαλαίων, κλπ. Ένα ασήμαντο ποσό της τάξης του 0,5% των συνολικών δανείων χρησιμοποιήθηκε μόνο για τις πραγματικές ανάγκες  της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, τα δανειακά κεφάλαια των 206,9, δισ. που εισπράξαμε μέχρι τα τέλη του 2013, χρησιμοποιήθηκαν ως εξής:
-          58,2 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 28,1%) διατέθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που υπέστησαν μαζική εκροή κεφαλαίων και υπέστησαν την απόσβεση των ομολόγων του δημοσίου (στο πλαίσιο του PSI). Όμως, λόγω της μεγάλης ύφεσης που προκλήθηκε από τα Μνημόνια, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αδυνατούν να παράσχουν πιστώσεις στην ελληνική οικονομία.
-          101,3 δισεκατομμυρία ευρώ (ποσοστό 49%) περιήλθαν στους πιστωτές της Ελλάδας: 55,44 δισεκατομμύρια ευρώ χρησιμοποίηθηκαν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ομολόγων, 34,6 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν επίσης στους πιστωτές στο πλαίσιο της διαγραφής χρέους (Μάρτιος 2012) και 11,29 δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για την επαναγορά χρέους από τους κατόχους ομολόγων στο πλαίσιο της δεύτερης διαγραφής. Εδώ έγιναν τα μεγάλα κερδοσκοπικά παιχνίδια των funds ομολόγων στην Ελλάδα, των οποίων τα συμφέροντα προστατεύθηκαν, ενώ επλήγησαν βαρέως οι μικρομεσαίοι ομολογιούχοι Έλληνες ιδιώτες.
-          46,6 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 22,5%) εισέρευσαν στον προϋπολογισμό της Ελλάδας, αλλά όχι υπέρ των Ελλήνων πολιτών. Αυτά τα 46,6 δισεκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιήθηκαν ως εξής: 34,6 δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για να πληρωθούν τόκοι υφισταμένων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2012) και 10, 2 δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν, το 2010 και το 2011, για εξοπλιστικές δαπάνες και συγκεκριμένα πήγαν στα ταμεία γερμανικών και γαλλικών αμυντικών βιομηχανιών.
Από την ανάγνωση των ανωτέρω στοιχείων, εξηγείται και το γεγονός ότι, παρ' όλο το κούρεμα του PSI το 2012, το μεγάλο μέρος του οποίου προήλθε από δικά μας εσωτερικά κεφάλαια, το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 128%, αυξήθηκε στο 180% μόλις σε δύο χρόνια. Και συνεχίζει να αυξάνεται ,παρά τους δήθεν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και την εικονική αισιοδοξία που εκπέμπεται συνεχώς. Ειδικότερα από την πολύ πρόσφατη οικονομική αναταραχή που ανατρέπει τους αισιόδοξους σχεδιασμούς, είναι φανερό πλέον ότι, η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, σε καμιά περίπτωση, δεν είναι βιώσιμη. Και ότι, εφ’ όσον συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, η απόλυτη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας είναι περισσότερη από βέβαιη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον ότι, η ελληνική οικονομία είναι υποχείρια στους ξένους δανειστές σε μια ατελείωτη σπιροειδή διαδικασία απο την οποία δε θα μπορέσει ποτέ να βγεί. Η μόνη διέξοδος είναι, η στάση πληρωμών και η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, για να υπάρξει διαχειριστική δυνατότητα για τη σκληρή διαπραγμάτευση που απαιτείται σε μια τέτοια περίπτωση, είναι αναγκαία,η έκδοση- με σύνεση και φειδώ- εθνικού νομίσματος, η οποία θα χρηματοδοτεί τις τρέχουσες όπως και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου