30 Σεπ 2014

Θ.Κ.-Μια παλαιότερη συνέντευξη περι διαφθοράς,κλπ


Συνέντευξη του Θ.Κ.στον Αντρέα Καψαμπέλη στον Τύπο της Κυριακής, 24 Ιανουαρίου 1999

Ερώτ :Η διαφθορά είναι σήμερα κυρίαρχη στο ΠΑΣΟΚ?

Η τεράστια διαφθορά που δυστυχώς παρατηρείται σήμερα είναι προϊόν της εποχής. Ιδιαίτερα στα καθ’ υμάς, καθυστερεί πολύ η εφαρμογή θεσμών διαφάνειας, ελέγχων και πάνω απ’ όλα κυρώσεων για το ολέθριο αυτό
φαινόμενο. Γιατί η διαφθορά, η «θεσμοθέτηση» της μίζας και της συναλλαγής κάτω απ’το τραπέζι που φτάνει μέχρι και το 30% σήμερα, παραλύει κάθε έννοια ηθικής συνοχής της κοινωνίας, σκοτώνει την αξιοκρατία και την αξιοσύνη και πρακτικά παρεμποδίζει την προώθηση της λειτουργίας του κράτους,  των δημόσιων έργων, ακόμα και την είσπραξη Κοινοτικών κονδυλίων.

Ερώτ; Και πως αντιμετωπίζει ο κ. Σημίτης το φαινόμενο αυτό  ?

H ιερατικού τύπου εμμονή του στη διατήρηση των ίδιων προσώπων στις ίδιες θέσεις και η μη απομάκρυνση όσων έχουν αποτύχει στην παραγωγή έργου, δημιουργεί ένα κλίμα ατιμωρησίας και ανοχής πάνω στην οποία εκτρέφεται  η αναποτελεσματικότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και η διαφθορά. Οι παρατηρήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα Υπουργικά κλιμάκια αλλά και ανώτερους κρατικούς λειτουργούς που διορίζονται με κριτήρια παρέας αποκλειστικά από Υπουργούς. Υπάρχουν σήμερα επικεφαλείς  κρατικών οργανισμών και φορέων που βρίσκονται στο ίδιο πόστο και έξι και δέκα και δεκαπέντε χρόνια. Και ας μη μιλήσουμε για την απόδοση και την πρακτική αρκετών απ’ αυτούς. Ένα απέραντο τέλμα και όχι μόνο.

 Ερώτ :Έχετε συγκεκριμένες περιπτώσεις να καταγγείλετε ?

Η κακοδιαχείριση έχει ονοματεπώνυμο. Και έχουν φυσικά επισημανθεί παρόμοιες καταστάσεις στους αρμοδίους. Όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο έχουν, εκτός από την κακοδιαχείριση και η αποτυχία, όπως και η επιτυχία. Χρέος του καλού πολιτικού  manager είναι    να εντοπίζει που εστιάζονται οι καταστάσεις αυτές και να παίρνει τα πρέποντα μέτρα, Να επιβραβεύει τους επιτυχημένους και να απομακρύνει τους αποτυχημένους. Να επιλέγει τους κατάλληλους ανθρώπους για την κατάλληλη θέση. Η ήττα δεν μπορεί να είναι ορφανή, όταν η νίκη έχει τόσους πολλούς πατέρες. Οι ευθύνες είναι ανάλογες με τη θέση που κατέχει ο καθένας. Και στο τέλος θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.

Ερώτ :Βλέπουμε ότι παρά την απόρριψη της πρότασης μομφής, το πρόβλημα στο χώρο της Παιδείας παραμένει. Ποια λύση βλέπεται εσείς ?

Πάντοτε υποστήριζα την άποψη ότι η Παιδεία, όπως και τα εθνικά θέματα, θα πρέπει να είναι αντικείμενο διαλόγου ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με άξονες βέβαια την ουσιαστική βελτίωση, ανασυγκρότηση,  ορθολογικοποίηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και της προσαρμογής τους στις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής και της οικονομίας. Φυσικά εμμένω στην άποψη αυτή. Χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηλιτεύονται οι λαϊκίστικες θέσεις της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας που άλλα επαγγέλλεται στα λόγια και άλλα πράττει στην πράξη.

Ερώτ :Ακούμε κατά καιρούς δηλώσεις για μείωση των ελλειμμάτων, αλλά στην πράξη βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Όπως πχ. Στο ΙΚΑ όπου εσείς καταγγείλατε την ύπαρξη ελλειμμάτων εκατοντάδων δις. Πως το ερμηνεύεται αυτό ?

Το συνολικό έλλειμμα μαζί με τα χρέη του ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ, στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και στην Εργατική Εστία, θα ξεπεράσουν εφέτος τα 700 δις. Και τα βεβαιωμένα έσοδα που δεν εισπράττονται , το καθυστέρημα όπως λέγεται, φτάνει τα 850 δις. Αυτή η τεράστια « μαύρη τρύπα» δε φαίνεται να έχει συνυπολογιστεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Αν αποτελεί  ένα δείγμα της συνήθους ωραιοποίησης των στοιχείων όπου  παλαιότερα και  η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διαπρέψει, είναι κάτι που θα το κρίνει ο κάθε νοήμων πολίτης. Η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών πάντως δεν αποτελεί και το καλύτερο δείγμα εκσυγχρονισμού.

Ερώτ :Αλλά και για την περίοδο της δικής σας θητείας  στο ΙΚΑ καταγγέλθηκαν ανάλογα ελλείμματα.


Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς. Είναι γεγονός ότι όταν ανέλαβα τη διοίκηση του ΙΚΑ το 1985, το σωρευτικό έλλειμμα του ανερχόταν   περίπου σε 500 δις.( άνω του 1 τρις σε σημερινές τιμές). Μετά από δύο χρόνια που παρέδωσα τη διοίκηση του, το έλλειμμα είχε εξαφανιστεί και το 1998 εμφανίστηκε  μικρό πλεόνασμα. Στα δύο αυτά χρόνια, το προσωπικό του ΙΚΑ μειώθηκε κατά 2000 άτομα περίπου, η σύνταξη δινόταν μέσα σ’ ένα μήνα, τα διάφορα πιστοποιητικά και οι ιατρικές εξετάσεις την ίδια μέρα η το αργότερο σε δυο μέρες,  οι ουρές είχαν σχεδόν εξαφανιστεί, οι υπηρεσίες και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ λειτουργούσαν, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, με  τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λυπάμαι που υποχρεώνομαι να τα υπενθυμίσω αυτά, όχι για να γίνουν οι όποιες  συγκρίσεις, η να απαντηθούν ψευδολογίες, αλλά περισσότερο για να τονιστεί ότι μπορούν και πάλι να επιτευχθούν, αρκεί  να εφαρμοστούν με συνέπεια  οι αρχές που ένα μέρος τους αναφέρθηκαν εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου