2 Αυγ 2014

Ενεργειακή συμφωνία της Αργεντινής με τη Ρωσία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε πριν απο ένα περίπου μήνα ενεργειακή συμφωνία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας με την Αργεντινή κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα, με στόχο την προώθηση των εμπορικών διμερών σχέσεων και την ενίσχυση της γενικότερης επιρροής της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική. Η έξοδος της Αργεντινής προς την Ανατολή και οι πρόσφατες συμφωνίες της με τη Ρωσία και την Κίνα, αποτελούν προφανώς και βασικό λόγο για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στις ΗΠΑ σε σχέση με τη διαμάχη τπυ Μποένος Άϊρες με τα αρπακτικά των αγορών.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Αργεντινής ότι η ρωσική κρατική επιχείρηση ατομικής ενέργειας Rosatom προχώρησε στην κατάρτιση προσφοράς για την επιστασία της κατασκευής δύο νέων μονάδων πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.
Ο Novak δήλωσε ότι η Rosatom θα μπορούσε να προσφέρει «σχετικά εύκολους» οικονομικούς όρους για την παροχή της τεχνογνωσίας της προς τη 3η μεγαλύτερη οικονομία της λατινοαμερικάνικης ηπείρου.
Η Αργεντινή έχει προσπαθήσει σκληρά να προωθήσει το εθνικό πυρηνικό της πρόγραμμα, επιχειρώντας να προσελκύσει ξένους επενδυτές που αποθαρρύνονται από τις επιβολές ελέγχου των εισαγωγών.
“Η Rosatom έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται ενεργά… και έχει ήδη προχωρήσει στην παράδοση της τεχνικής και εμπορικής προσφοράς προς τους (Αργεντινούς) συναδέλφους μας”, δήλωσε ο Novak προς τους δημοσιογράφους έπειτα από την ολοκλήρωση της διεξαγωγής των συνομιλιών μεταξύ του Πούτιν και της ομολόγου του, Πρόεδρο Cristina Fernandez.
Η Fernandezδήλωσε ότι Ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται να επισκεφθεί τα πεδία σχιστόλιθου Vaca Μuerta στο Νότο της χώρας, προσθέτοντας ότι ευελπιστεί οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να συσφιχθούν ακόμη περισσότερο.
Το πεδίο σχιστόλιθου Vaca Muerta θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστόλιθου στο Δυτικό Ημισφαίριο, και έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει την ενεργειακή παραγωγική ικανότητα της Αργεντινής σε βάθος δεκαετίας, αν και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος πραγματοποίησε μία απροσδόκητη «στάση» στη Nicaragua έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Παρασκευή στην Αβάνα συναντώντας τον Πρόεδρο της Κούβας Raul Castro, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Οι επόμενες επισκέψεις του Πούτιν θα πραγματοποιηθούν στη Βραζιλία – για τη διεξαγωγή διμερών συνομιλιών καθώς και για τη συμμετοχή του ρώσου ηγέτη στη διάσκεψη των αναδυόμενων οικονομιών BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική τη Τρίτη και την Τετάρτη.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου