29 Ιουλ 2014

ICAP : Μεγάλη κατρακύλα στο παρελθόν αλλά αισιοδοξία για το μέλλον στα πλάισια του success story



Tο success story, δε θα μπορούσε να είναι απών απο μια εταιρεία όπως η ICAP που πρέπει να κάνει το καλό παιδί στους κρατούντες για ευνόητους λόγους. Και ενώ όλα τα στοιχεία του πρόσφατου παρελθόντος, δεν μπορεί να κρυφτούν για αυτό και εμφανίζουν μια τραγικά κατιούσα πορεία, οι προβλέψεις για το μέλλον παραμένουν πάντα εναρμονισμένες με την εντολή της εικονικής αισιοδοξίας, που παραμένει στο τραπέζι, μΜέχρι την επόμενη διάψευσή της. Άλλωστε, η αισιοδοξία στις προβλέψεις για το μέλλον, αποτελεί μια αυτοτροφοδοτούμενη πηγή πιθανής βελτίωσης των πραγμάτων και αυτό είναι κάτι που διδάσκεται και στο πρώτο έτος των οικονομικών Πανεπιστημιακών σπουδών. Όταν όμως οι αισιόδοξες προβλέψεις διαψεύδονται πάντοτε, τότε, μπορεί να λειτουργήσουν και αντίστροφα. Κανείς δε θα πιστεύσει την πραγματικά αισιόδοξη προοπτική. Κάτι σαν τη γνωστή ιστορία με το βοσκό που φώναζε λύκος και όταν έσπευδαν κάποιοι να τον σώσουν, ο λύκος δεν υπήρχε.Μέχρι που όταν ήρθε ο πραγματικός λύκος, δεν ήρθε κανένας να τον σώσει.

Μιλώντας για το παρελθόν λοιπόν, η ICAP, η μεγαλύτερη και μακροβιότερη ιδιωτική ελληνική εταιρεία μελετών, δεν αποκρύπτει τη σκληρή πραγματικότητα. Έτσι, σε πρόσφατη μελέτη της για την ελληνική οικονομία, επισημαίνει ότι "σοβαρό αντίκτυπο στο μεγαλύτερο φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων είχε η σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας (σε σταθερές τιμές) σε ποσοστό άνω του 23% στο διάστημα 2009-2013, Οκτώ στους δέκα κλάδους της ελληνικής οικονομίας υπέστησαν απώλειες την τελευταία πενταετία λόγω της κρίσης, ενώ μόλις δύο στους δέκα κλάδους εμφάνισαν αυξητική πορεία".
 Η σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές),κατά την ίδια μελέτη, υπερέβη το 23%.Οι συνθήκες οικονομικής ύφεσης έπληξαν όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, αν και με διαφορετικές συνέπειες στις επί μέρους εταιρείες κάθε κλάδου.
Από τους 87 κλάδους -  αγορές που εξετάστηκαν, οι οκτώ στους δέκα ( 71 κλάδοι), υπέστησαν απώλειες, μικρής ή μεγάλης έκτασης, ενώ μόνο δύο στους δέκα κλάδους εμφάνισαν αυξητική πορεία (16 κλάδοι).
Τις μεγαλύτερες απώλειες από την ύφεση υπέστησαν οι κλάδοι του αυτοκινήτου και των κατασκευών, καθώς και κλάδοι συναφών με την οικοδομική δραστηριότητα.Αντίθετα, τις καλύτερες επιδόσεις είχαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε.. (σημείωση δική μας : κλα΄δος ο οποίος πιο πρόσφατα παρουσιάζει καθίζηση), που εμφάνισε εντυπωσιακή αύξηση στην περίοδο 2011/2012, λόγω των ευνοϊκών όρων του θεσμικού πλαισίου (υψηλές τιμές αποζημίωσης ενέργειας). Αυξητικά κινήθηκαν επίσης οι κατηγορίες προϊόντων διατροφής, με σχετικά περιορισμένο όμως ρυθμό αύξησης (κάτω του 5%). 
Η ICAP, προφανώς ενεργώντας μέσα στα πλαίσια του success story είναι αισιόδοξη για το μέλλον. Επισημάινει ότι, "αν ληφθεί υπ’ όψιν και η εντυπωσιακή άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος, όπως καταγράφεται στην έρευνα της ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index το δεύτερο τρίμηνο του 2014, στις 156 μονάδες από 140 το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς και του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, «μπορούμε να συμπεραίνουμε ότι η κατάσταση αρχίζει να εξομαλύνεται και να εμφανίζονται σταδιακά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης».
Παρηγοριά στον άρρωστο και στο βοσκό που τον έφαγε ο λύκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου