21 Απρ 2014

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία : «1 εκατ. θέσεις εργασίας με τη δραχμή»

Συνέντευξη με την Ελένη Δελβηνιώτη
Γεννήθηκε στα Πατήσια, σπούδασε στην Αγγλία κι ο γάμος του με τη Σοφία Παπανδρέου ήταν το κοινωνικό γεγονός λίγο πριν από την... «Αλλαγή» το 1981. Από τότε... άλλαξαν πολλά σε μια πορεία που είχε λίμιτ απ και λίμιτ ντάουν, για να μιλήσουμε με οικονομικούς όρους. Εμειναν όμως φάροι ζωής δύο αγόρια και η μικρή του πριγκίπισσα, δηλαδή τρία υπέροχα παιδιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, η αγάπη για τη μουσική και η εμμονή των καλών φίλων που τον οδήγησε ξανά στην πολιτική με τη δημιουργία του κόμματος Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Δραχμής.Να' μαστε, πάλι εδώ, λοιπόν... Θόδωρε Κατσανέβα, δέκα χρόνια μετά, σε ένα νέο ραντεβού με την... ιστορία που μοιάζει να έρχεται από το παρελθόν, αφού το εισιτήριο γράφει δραχμές αντί για ευρώ και προορισμός είναι οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

* Εχετε κάνει «σημαία» την επιστροφή στη δραχμή. Γιατί επιμένετε τόσο;
- Η μετάβαση στη δραχμή αποτελεί το μέσο και όχι το σκοπό για την ανατροπή του μνημονίου. Αν είναι ταμπού το ευρώ, το ίδιο ισχύει και για το μνημόνιο και τη γερμανική κατοχή που βιώνουμε. Η ένταξη στην Ευρωζώνη έγινε για να ζούμε καλύτερα, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ας θυμηθούμε πώς ζούσαμε με τη δραχμή και πώς ζούμε σήμερα με το ευρώ.
* Εσείς τι προτείνετε;
- Με το τεκμηριωμένο πρόγραμμά μας που έχει πολλές άλλες παραμέτρους (βλ. www.dracmhi5.gr), προτείνουμε τη συντεταγμένη έξοδο από την Ευρωζώνη και την έκδοση εθνικού νομίσματος με προσωρινή στάση πληρωμών και διαπραγμάτευση για την αποπληρωμή 20% του χρέους, με περίοδο χάριτος 2-3 ετών και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί μέχρι 50% ώστε η νέα αναλογία ευρώ/δραχμή να γίνει 1:2. Ενα ευρώ θα ισούται με δύο δραχμές. Στην πορεία, η διεθνής ισοτιμία της νέας δραχμής μπορεί να διολισθαίνει ή να υπερτιμάται, ανάλογα με τη συγκυρία.
* Θα το δεχτούν αυτό οι δανειστές μας;
- Σήμερα, αγοράζονται ομόλογα από επενδυτικούς οίκους περίπου στο 10% της αρχικής τους αξίας. Γιατί να μην μπορεί ένα κράτος να κάνει κάτι παρόμοιο; Μπορεί αυτό να απαγορεύεται από τους ευρωδανειστές, όμως είναι μαχητό και διαπραγματεύσιμο. Η στάση πληρωμών αποτελεί πάγια διεθνή πρακτική. Στα τελευταία 100 χρόνια έχουν κηρυχθεί περίπου 300 στάσεις πληρωμών, μεταξύ των οποίων προέχει το παράδειγμα της Γερμανίας.
* Κι αν αυτές οι ενέργειες μας οδηγήσουν σε εθνικές περιπέτειες;
- Η σύγκρουση της Τουρκίας με το Ισραήλ δύσκολα θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, αφού οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής και τη δημιουργία ΑΟΖ Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ.
* Και πού θα βρούμε συνάλλαγμα για τις αναγκαίες εισαγωγές;
- Στην αρχική περίοδο, μπορεί να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, όπως και διακρατικές συμφωνίες ή και δανεισμός με συμβάσεις αξιοποίησης ενεργειακών ή άλλων πόρων. Σύντομα, θα εισρεύσει ξένο συνάλλαγμα από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση των εξαγωγών, τις εισροές κεφαλαίων, από ναυτιλιακά και μεταναστευτικά εμβάσματα και τουριστικό συνάλλαγμα. Αν το 2013 με το σκληρό, το ακριβό ευρώ, είχαμε 17 εκατ. τουρίστες και 12 δισ. τουριστικό πλεόνασμα, με τη νέα υποτιμημένη δραχμή, αναμένονται πάνω από 23 εκατ. τουρίστες και συνάλλαγμα της τάξης των 30 δισ. Αλλωστε αν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση του success story, προς τι όλη αυτή η ανησυχία;
* Η αύξηση των τιμών στα εισαγόμενα δεν θα φέρει πληθωρισμό που θα πλήξει ιδιαίτερα τους μισθοσυντήρητους και τους συνταξιούχους;
- Με βάση το ότι οι εισαγωγές προϊόντων αναλογούν στο 25,5% του ΑΕΠ, και συναρτώμενες οικονομοτεχνικές μελέτες μας, στην αρχική φάση μέχρι τους πρώτους 14 μήνες, η μέση-σταθμισμένη αύξηση του πληθωρισμού εκτιμούμε ότι θα ανέρχεται περίπου σε 15%. Αυτό θα βοηθήσει στην αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας. Αργότερα, θα συμπιεστεί κάτω του 7-10%. Για την προστασία των μισθών και των συντάξεων, στην αρχική φάση, προβλέπεται η καθιέρωση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο τέλος των τριμήνων. Μετά, οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 29%, το αγροτικό εισόδημα κατά 30% και προβλέπεται μείωση της ανεργίας κάτω του 10%. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς θα «ανοίξει» 1.000.000 θέσεις εργασίας...
* Με τα δάνεια και τις καταθέσεις στις τράπεζες τι θα γίνει;
- Τα δάνεια μειώνονται κατά 50% και δημιουργείται Στεγαστική Τράπεζα κατά το επιτυχημένο πρότυπο του εμπνευσμένου προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ των ΗΠΑ το 1936 για αποτροπή πλειστηριασμών. Προστατεύονται οι τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 100.000 ανά άτομο και για μεγαλύτερα ποσά με φθίνουσα αναλογία, ενώ ακολουθείται η δικαστική οδός για τα θαλασσοδάνεια. Οι τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ θα διασφαλιστούν με αναλογία ευρώ/δραχμή 1:2. Καταθέσεις δηλαδή 100.000 ευρώ θα αντιστοιχούν σε 200.000 δραχμές. Η ρευστότητα των τραπεζών θα καλυφθεί με εθνικό νόμισμα που θα αναθερμάνει την επιχειρηματικότητα και την οικονομία.
* Γιατί να μη διαπραγματευτούμε αποτελεσματικότερα ώστε να επιτευχθεί η αποδέσμευση από το Μνημόνιο μέσα στην Ευρωζώνη;
- Αυτά έλεγαν οι επικεφαλής της σημερινής κυβέρνησης όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Και είδαμε στην πράξη πόσο χειροτέρευσαν τα πράγματα. Το ευρώ και το μνημόνιο είναι σιαμαίοι αδελφοί. Οσοι ομνύουν στο ευρώ, ας μη διαμαρτύρονται για το μαστίγωμα που επιβάλλει.
* Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αποδοχή του ευρώ είναι προσχηματική και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην κυβέρνηση θα αλλάξει ρότα.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι εμμένει στο ευρώ. Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι δεν θα υποκύψει στη δέσμευση αυτή και στις πιέσεις του κατεστημένου; Η δική μας παρουσία στην Ευρωβουλή αποτελεί μια εγγύηση αδιαπραγμάτευτης πίεσης προς τη σωστή κατεύθυνση.
* Κι όμως, διάφοροι οικονομικοί αναλυτές επιμένουν ότι η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα είναι καταστροφική.
- Το εντελώς αντίθετο ισχύει. Ολοι σχεδόν οι κορυφαίοι διεθνείς οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν σθεναρά την επιστροφή στη δραχμή, με επικεφαλής το φιλέλληνα Νομπελίστα Paul Krougman. Οι απόψεις που εκφέρονται εδώ, στηρίζονται σε σοβαρές διεθνείς αναλύσεις, καθώς και σε εκτεταμένες μελέτες μας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού βλέπει την αναγκαιότητα της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα και θα ήταν σαρωτικά πλειοψηφικό ρεύμα αν υπήρχε στοιχειώδης κάλυψη των απόψεών μας στα κεντρικά ΜΜΕ. Το γεγονός ότι η άποψή μας, που ακόμα και κατά τους συστημικούς δημοσκόπους αντιπροσωπεύει μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, δεν εκπροσωπείται στοιχειωδώς στα κεντρικά ΜΜΕ, αποτελεί δημοκρατική και συνταγματική εκτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου