21 Οκτ 2013

Η οικονομική κρίση κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους


Πρωτεύουσες καρτέλε

Δύο εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν τελευταία, αποκαλύπτουν  ότι, με την έλευση της οικονομικής κρίσης, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι  πλουσιότεροι.  Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκθέσεων που συντάχθηκαν από  την ελβετική τράπεζα UBS και τους Αμερικάνους οικονομολόγους Τόμας Πίκετι και Ιμάνιουελ Σάιζλ,  οι πολυ-δισεκατομμυριούχοι πολλαπλασιάζονται όπως και ο πλούτος τους.
Το 2012 υπήρχαν 1.600 άτομα με προσωπική περιουσία άνω του ενός τρισ δολαρίων. Φέτος μόλις σε ένα χρόνο, ξεπέρασαν τους  2.000 όσοι κατέχουν περιουσία άνω των 6,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο του ΑΕΠ της Ινδίας, μιας χώρας με πληθυσμό 1,3 δισ. κατοίκων! Δύο χιλιάδες άνθρωποι έχουν διπλάσια περιουσία από όσα παρήγαγαν σε έναν χρόνο 1,3 δισ. Ινδοί!

Πολύ καλά τα πάνε και οι "φτωχότεροι" απλώς δισεκατομυριούχοι. Σ' αυτούς κατατάσσονται 200.000 άτομα με προσωπική περιουσία άνω των 30 εκ. δολαρίων και συνολικά άνω των 28 δισ.. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από το ΑΕΠ των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης  οικονομίας του πλανήτη και δεκαπλάσιο σχεδόν από το ΑΕΠ της Γερμανίας. Οι βαθύπολυτοι αυτοί κύριοι και κυρίες, αυξήθηκαν κατά 6% στον τελευταίο χρόνο και η περιουσία τους μεγάλωσε-αυγάτισε στο σύνολο κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, όσο είναι το ΑΕΠ της Γαλλίας, ζωή νάχουν.Προφανώς ίδρωσαν πολύ για να το καταφέρουν.
Οπως ανέφερε ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς στο συνέδριο των εργατικών συνδικάτων των ΗΠΑ της AFL-CIO, η οικογένεια Γουόλτον, ιδιοκτήτρια της αμερικάνικης αλυσίδα πολυκαταστημάτων Walmatt, κατέχει τόσο πλούτο όσον έχει αθροιστικά το φτωχότερο 30% των Αμερικανών. Μόνο μια αμερικανική οικογένεια δηλ. είναι τόσο πλούσια όσο 100 εκατομμύρια φτωχοί Αμερικανοί !. Φτου να μη τους ματιάξουμε...
Ο Σίγκλιτς αναφερόμενος ειδικά στις συνέπειες της κρίσης στην αμερικανική οικονομία επισήμανε ότι, « η κατάσταση χειροτέρευσε με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το 95% των κερδών που σωρεύτηκαν από το 2009 μέχρι το 2012, κατέληξαν στο πλουσιότερο 1% του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι, το 99% του πληθυσμού, δεν ανέκαμψαν ποτέ». Οι λίγοι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι πολλοί φτωχοί έγιναν φτωχότεροι. Ας πρόσεχαν.
Ο επίσης Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο στους New York Times της Νέας Υόρκης ανaφέρει ότι, "από το 95% των κερδών που εισέπραξε το 1% των πολύ πλούσιων, περισσότερο από το 60% πήγε στο κορυφαίο 0,1%. Οι δύο περιοχές του κόσμου που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, η Ευρώπη και η Βόρειος Αμερική, είναι εκείνες όπου ζουν οι κατά πολύ περισσότεροι αριθμητικά ζάπλουτοι που ανήκουν στο κλαμπ των 200.000 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Περισσότεροι από το 80% των νέων υπερπλούσιων αυτών ατόμων είναι Ευρωπαίοι ή Αμερικανοί !
Με την έλευση της οικονομικής κρίσης ειδικότερα  στις ΗΠΑ, το εισοδηματικό χάσμα ανάμεσα στο πλουσιότερο 10% του πληθυσμού και στο υπόλοιπο 90% του αμερικανικού πληθυσμού, διευρύνθηκε περισσότερο. Το 2007  το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού είχε εισόδημα κατά μέσο όρο 6,5 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο του υπόλοιπου 90%.Το 2012 το εισόδημα των πλουσιότερων έγινε 7,4 φορές μεγαλύτερο! Είπε κανείς τίποτα ;
- See more at: http://www.drachmi5.gr/politiki-apopseis/i-oikonomiki-krisi-kanei-toys-ploysioys-ploysioteroys-kai-toys-ftohoys-ftohoteroys#sthash.dESjYX31.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου