22 Οκτ 2013

Ο ψευδόμενος αχάριστος Κωνσταντίνος Σημίτης, καταστροφέας του ΠΑΣΟΚ και της χώρας


Στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής 13/10/2013 σε ρεπορτάζ που υπογράφει ο Γρηγόρης Τζιοβάρας, ο τ. πρωθυπουργός Κωνσταντίνος  Σημίτης, αφού εμφανίζεται να επικροτεί τη σημερινή οικονομική πολιτική του Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρει ότι, ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε το 1981 πως «το πρόγραμμα είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει» και ότι κυβερνητικό πρόγραμμα δεν είχε γίνει ποτέ. ! Αναρωτιέμαι αν αυτό το χοντρό ψέμα οφείλεται
στην ασθενική του μνήμη, στο γεγονός ότι ήταν πάντα «απόβλητος» από τις ιδεολογικές καταβολές του τότε ΠΑΣΟΚ όπως ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται, ή έχει σχέση με τη βαθιά προσωπική του έχθρα απέναντι στον ιδρυτή της παράταξης και ευεργέτη του.

Η απτή αλήθεια είναι ότι, το πρόγραμμα που είχε αναλάβει να συντάξει ο σεμνός  Απόστολος Λάζαρης καθυστερούσε και γι’ αυτό ο Ανδρέας Παπανδρέου εμπιστεύτηκε την ολοκλήρωσή του στο Γιώργο Γεννηματά και κατά δεύτερο λόγο σε εμένα. Θυμάμαι μάλιστα όταν τον ρώτησα πότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, να μου απαντά «χθές Θόδωρε». Το πρόγραμμα με τον τίτλο «Διακήρυξη Κυβερνητικής Πολιτικής» έκτασης 112 σελίδων,  υπό την επίβλεψη του Γιώργου Γεννηματά και του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου, με τη συμμετοχή πολλών στελεχών και τεχνοκρατών του ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής, ολοκληρώθηκε και διανεμήθηκε έγκαιρα πριν τις εκλογές του 1981.
Επειδή η αναφορά αυτή του κ. Σημίτη εντάσσεται στο συστηματικό βομβαρδισμό της κοινής γνώμης ότι η πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου της εποχής εκείνης ευθύνεται για τη σημερινή οικονομική μας τραγωδία, παραπέμπω, σχετική αναφορά, μεταξύ άλλων, από το  βιβλίο του Νίκου Νικολάου, « Πρόσωπα της οικονομίας», εκδόσεις Λιβάνη, 2008. ( σελ.121-125)
«Παρ’ ότι και εγώ τότε σαν οικονομικός συντάκτης της «Καθημερινής» καταστροφολόγησα αρκετά, τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια, ανασκοπώντας χωρίς φανατισμό τις τότε εξελίξεις πρέπει να παραδεχθώ ότι η πολιτική του Ανδρέα ήταν σωστή κοινωνικά και πολιτικά, γιατί ανέλκυσε από το περιθώριο και ενέταξε στο κοινωνικό σώμα, στρώματα μη προνομιούχων......Το ότι τότε δεν έγινε ανατροπή της οικονομικής ισορροπίας προκύπτει σαφώς από τις μακροοικονομικές σειρές που έχει επεξεργαστεί για την ελληνική οικονομία η Eurostat...... Ένα άλλο επιχείρημα κατά των αυξήσεων που και αυτό είναι έωλο, είναι ότι εξαιτίας αυτών καταχρεώθηκε δήθεν η χώρα και αυξήθηκε το δημόσιο χρέος....».
Ο κ. Σημίτης, συλλαμβάνεται ψευδόμενος, εκτός από αχάριστος καταστροφέας της παράταξης που τον ανέδειξε, αλλά και της ίδιας χώρας ως Πρωθυπουργός-προμπομπός της  σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου