3 Μαΐ 2013

ΔΝΤ- 2 δισ ευρώ το έλλειμμα της ελλάδας το 2012


Έκθεση του ΔΝΤ προκαλεί παγκόσμιο κλυδωνισμό – Βλέπει τρύπα 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα
Βόμβα ρίχνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα, καθώς διαπιστώνει δημοσιονομική απόκλιση συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το2012.
Μάλιστα, το ΔΝΤ «εκπλήσσοντάς μας» άλλη μία φορά ζητά νέα μέτρα, προειδοποιώντας πως το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί των 2 δισ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη του Μνημονίου.
Μάλιστα, στην έκθεσή της το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο πως η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αποτελεί ακόμα απειλή για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επίπτωση τα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ και οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση συμβάλλουν στην υποεκτέλεση του προϋπολογισμού.
Μάλιστα, αναφέρεται στην έκθεση πως λόγω της αυξημένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα ολόκληρη η ευρωζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των χρηματοπιστωτικών εντάσεων. Φυσικά αυτή την κλιμάκωση την χρεώνει και στα προβλήματα των τραπεζών στην Ισπανία.
Τα στελέχη του ΔΝΤ μιλούν για απότομη αύξηση της αποστροφής κινδύνου, καθώς δημιουργήθηκαν περισσότεροι φόβοι για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και ενισχύθηκαν οι φόβοι για την υγεία του τραπεζικού συστήματος στην Ισπανία.
Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπως και συνολικό έλλειμμα για την Ελλάδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τον Απρίλιο του 2012. Ειδικότερα προβλέπει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί φέτος στο 162,6% του ΑΕΠ και το 2013 στο 171% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 9,4% και 10% αντίστοιχα , σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου.
Για το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 7% και το 2013 στο 2,7% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 0,2% και 1,9%, αντίστοιχα. Για το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα, προβλέπει ότι θα φθάσει φέτος στο 4,5% του ΑΕΠ και ότι το 2013 θα υπάρξει πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, μία υπέρβαση της τάξης του 0,1% και 2,9% αντίστοιχα από τις προβλέψεις του Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου