20 Μαρ 2013

Επίθεση κατά της Κύπρου απο τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη


Λυσσαλέα επίθεση κατά της Κύπρου και του λαού της έχουν εξαπολύσει κύκλοι της ΕΕ. Αιχμή των ωμών εκβιασμών αποτελεί η παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, μίλησε για «μη λειτουργικότητα του κυπριακού οικονομικού μοντέλου» και ειδικότερα του τραπεζικού κλάδου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου "μη βιώσιμο", ενώ, αναφερόμενη στην απόφαση της Κυπριακής Βουλής, δήλωσε πως λυπάται αλλά σέβεται την απόφαση και αναμένει τις αντιπροτάσεις της κυπριακής πλευράς.
Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, ο τραπεζικός κλάδος είναι 8πλάσιος σε σύγκριση με το ΑΕΠ της κυπριακής οικονομίας, γεγονός που ο ίδιος χαρακτηρίζει μη λειτουργικό και προτείνει να περιορισθούν δραστικά οι ισολογισμοί των κυπριακών τραπεζών, ώστε σε βάθος πενταετίας να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το επιχείρημα του Β. Σόιμπλε, εκ πρώτης όψεως λογικοφανές, δεν αντέχει σε σύγκριση με άλλα παραδείγματα χωρών της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το Λουξεμβούργο, στο οποίο ο τραπεζικός κλάδος είναι 25 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της χώρας. Αυτό αποκαλύπτει τις γεωπολιτικές στοχεύσεις του μεγάλου γερμανικού κεφαλαίου, το οποίο, στο έδαφος της Κύπρου, ανταγωνίζεταιοξύτατα με τα ρώσικα κεφάλαια.

H Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με τους ωμούς εκβιασμούς που εξαπολύονται εναντίον της Κύπρου.
ΜΕΡΚΕΛ: ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
«Λυπούμαι για την ψήφο χθες στην Βουλή, αλλά φυσικά τη σεβόμαστε και θα εξετάσουμε τώρα τιςεναλλακτικές προτάσεις που θα καταθέσει η Κύπρος στην τρόικα» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Η κυρία Μέρκελ, πέραν του να εκφράσει τη λύπη της, χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η Γερμανία επιθυμεί λύση στο πρόβλημα.
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «από πολιτική άποψη, η Κύπρος χρειάζεται έναν βιώσιμο τραπεζικό τομέα και ο σημερινός τραπεζικός τομέας δεν είναι βιώσιμος», προσθέτοντας πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, κατά κύριο λόγο με την τρόικα.
Αναφερόμενη στο κούρεμα των καταθέσεων η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι το Eurogroupέχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούσε να συμπεριλάβει στα μέτρα τους καταθέτες με ποσά κάτω των 100.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το ποσό ωστόσο, διευκρίνισε η καγκελάριος, θα έπρεπε οι καταθέτες να συμμετάσχουν. «Ο τραπεζικός τομέας δεν επιτρέπεται να μείνει απ' έξω», κατέληξε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.
ΣΟΙΜΠΛΕ: ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου δεν είναι πλέον λειτουργικό, υποστήριξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση της Λευκωσίας να δράσει άμεσα. «Η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλον, πλην τον εαυτό της», πρόσθεσε.
Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει αποτύχει, αποτελεί πλέον «ψευδαίσθηση», συμπλήρωσε ο γερμανός υπουργός και κάλεσε τους πολιτικούς στην Κύπρο να το εξηγήσουν στους πολίτες.
«Σε μία κατάσταση όπως αυτή, οι πιστωτές θα πρέπει να συμμετάσχουν εάν θέλουν να αποφύγουν μία χρεοκοπία. Εάν θέλει κανείς να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη, τότε οι τραπεζικοί επενδυτές θα πρέπει να κάνουν μία αντίστοιχη συνεισφορά. Εάν αυτό θα είναι μία συμμετοχή των ομολογιούχων και των τραπεζών (bail in) ή ένας δασμός, αυτό εναπόκειται στην ίδια την Κύπρο να το αποφασίσει», επεσήμανε ο Σόιμπλε, προειδοποιώντας να αποφευχθούν οι «ανεύθυνες» αποφάσεις.
Ακόμη ο γερμανός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την αρνητική έκβαση της ψηφοφορίας στο κυπριακό κοινοβούλιο. «Καταγράφουμε με θλίψη την απόφαση αυτή. Προκειμένου να υπάρξει σχέδιο δανεισμού, έχουμε ανάγκη από μία αξιόπιστη λύση ώστε να γνωρίζουμε τον τρόπο που η Κύπρος θα ξαναβρεί την έξοδο στις χρηματοοικονομικές αγορές. Προς το παρόν, το χρέος είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να μειωθεί», δήλωσε.
Στην ίδια συνέντευξη ο ίδιος, αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, τόνισε κατ’ επανάληψη ότι «είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα».
Ακόμη ξεκαθάρισε ότι εφόσον το κυπριακό κοινοβούλιο είπε «όχι», δεν υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα βοήθειας και υπενθύμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, ενώ δύο κυπριακές τράπεζες είναι ουσιαστικά ήδη χρεοκοπημένες και συντηρούνται χάρη στην ΕΚΤ.
Αναφερόμενος στα ειδικά στοιχεία του προγράμματος για την Κύπρο ο γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στην Ελλάδα με την οποία, όπως είπε, η διαπραγμάτευση διήρκεσε μεγάλο διάστημα ενώ το πρόγραμμα που επεβλήθη προέβλεπε σκληρά μέτρα, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού. «Κάθε χώρα έχει διαφορετικό πρόβλημα», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς σχετικώς με το ενδεχόμενο η Λευκωσία να λάβει βοήθεια από την Μόσχα, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι το αντιμετωπίζει «με μεγάλη χαλαρότητα» και ευχήθηκε στον κύπριο ομόλογό του, ο οποίος βρίσκεται στην Ρωσία, «καλή επιτυχία».
Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν είναι μόνο η Ρωσία που διατηρεί μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο, αλλά και η ίδια η Κύπρος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ρωσία, γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε, αποδεικνύει ότι τα ρωσικά χρήματα πηγαίνουν στην Κύπρο και επιστρέφουν κατόπιν πίσω.
Στο μεταξύ, ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της Άγκελα Μέρκελ, Πέερ Στάινμπρουκ, κατήγγειλε τις ευθύνες που φέρει η γερμανίδα καγκελάριος για την απόρριψη εκ μέρους του κυπριακού κοινοβουλίου του σχεδίου για τη δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων.
«Η απόρριψη από το κυπριακό Κοινοβούλιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για δανεισμό αποδεικνύει πως το διαπραγματευθέν πρόγραμμα, με τη συμβολή κυρίως του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλεκαι με τις ευλογίες της καγκελαρίου, απέτυχε οικτρά», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Στάινμπρουκ.
«Η απαιτούμενη συμμετοχή των μικροεπενδυτών προκάλεσε την ανάδυση ανησυχιών που το μόνο τους αποτέλεσμα ήταν να αυξήσουν την κρίση. Πρόκειται για ένα κατάφορο πολιτικό σφάλμα», πρόσθεσε.
Ο Στάινμπρουκ επέμεινε ότι εναπόκειται πάντοτε στην Κύπρο να συνεισφέρει ενεργά στην επίλυση της κρίσης και να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. «Υποστηρίζω να ερωτηθούν οι μέτοχοι κι οι κάτοχοι καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και να μην πέσουν όλα στην πλάτη των φορολογουμένων», κατέληξε.
Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Μετά την απόρριψη του σχεδίου του Eurogroup από το κυπριακό κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Από το φθινόπωρο του 2011, οι κυπριακές αρχές συζητούν με την Επιτροπή τη δυνατότητα παροχής βοήθειας στην Κύπρο στο πλαίσιο ενός προγράμματος. Τον Ιούλιο του 2012, η Κύπρος ζήτησε και επίσημα βοήθεια στο πλαίσιο προγράμματος.
Η ανάγκη για βοήθεια προκύπτει ουσιαστικά εξαιτίας προβλημάτων στον κυπριακό τραπεζικό τομέα ο οποίος ήταν υπερβολικά μεγάλος για το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση για την εφαρμογή ενός προγράμματος.
Τέλος, το περασμένο Σάββατο, κατά τη σύνοδο του Eurogroup, υπήρξε ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Κύπρου, σχετικά με την εφαρμογή προγράμματος σύμφωνου με τους όρους που καθόρισαν τα κράτη μέλη, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όσον αφορά τον δανεισμό 10 δισ. ευρώ στην Κύπρο. Οι όροι του δανείου περιελάμβαναν την επίτευξη αποδεκτού επιπέδου βιωσιμότητας του χρέους και αντίστοιχες χρηματοδοτικές παραμέτρους.
Μολονότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν αντιστοιχούσε, σε όλα τα στοιχεία του, στις προτάσεις και τις προτιμήσεις της Επιτροπής, η Επιτροπή θεώρησε καθήκον της να το υποστηρίξει δεδομένου ότι οι προταθείσες εναλλακτικές λύσεις ήσαν αφενός πιο ριψοκίνδυνες και, αφετέρου, λιγότερο ευνοϊκές για την κυπριακή οικονομία.
Το πρόγραμμα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την κυπριακή Βουλή.
Τώρα εναπόκειται στις κυπριακές αρχές να υποβάλουν εναλλακτικό σενάριο που να συμφωνεί με τα κριτήρια της βιωσιμότητας του χρέους και τις σχετικές χρηματοδοτικές παραμέτρους.
Η Επιτροπή κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει την Κύπρο και να συμβάλει σε μια εποικοδομητική και διαχειρίσιμη λύση. Όμως, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, περιλαμβανομένης της ίδιας της Κύπρου. Η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι έτοιμη να διευκολύνει την εξεύρεση λύσεων και συνεχίζει τις επαφές με την Κύπρο, τα άλλα κράτη μέλη στο Eurogroup, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το ΔΝΤ.
Όσον αφορά την εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων ΚΑΤΩ των 100.000 €: η Επιτροπή κατέστησε σαφές στο Eurogroup ΠΡΙΝ από την ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή, ότι μια εναλλακτική λύση που να συμφωνεί με τις χρηματοδοτικές παραμέτρους θα ήταν αποδεκτή, κατά προτίμηση χωρίς εισφορά επί των καταθέσεων κάτω των 100.000 €. Οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχθηκαν το εναλλακτικό αυτό σενάριο»
ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΥΠΟΙΚ: «Η ΕΚΤ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΣΑΕΙ»

Η Κύπρος είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει το επόμενο βήμα μετά την ομόθυμη καταψήφιση του σχεδίου διάσωσης από την Βουλή της ενώ η ΕΕ δεν θα χρηματοδοτεί εσαεί τη χώρα με τους σημερινούς όρους, προειδοποίησε την Τετάρτη η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.
«Και βέβαια θα βοηθήσουμε τους Κυπρίους, αλλά μόνο υπό όρους που έχουν λογική», δήλωσε η Μαρία Φέκτερ, προσθέτοντας ότι ούτε το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, ο ESM, ούτε η ΕΚΤ θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν για πάντα την Κύπρο.
Οι δανειστές δεν μπορούν να δεχτούν μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν αύξηση του κυπριακού χρέους, συμπλήρωσε.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Η Κύπρος θα πρέπει να επιλύσει μόνη της το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί με το πακέτο διάσωσης,χωρίς βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Jyrki Katainen, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Ο Katainen σημείωσε ότι δεν βλέπει κάποια πιθανότητα για επανάληψη των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τις λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης.
"Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Το Eurogroup πήρε τις αποφάσεις του και δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι αυτό το θέμα", δήλωσε Katainen μιλώντας σε δημοσιογράφους στο φινλανδικό κοινοβούλιο.
Την ίδια στιγμή απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί το μερίδιο της Ευρωζώνης ή του ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης της χώρας. "Εφόσον αυξηθεί θα αυξηθεί και το βάρος από το χρέος. Αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση", δήλωσε.
Χαρακτήρισε "πολύ σοβαρή" την κατάσταση προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θεωρεί πιθανή την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 
Πρωτοφανής ήταν η αντίδραση της των στελεχών της τρόικα στην Κύπρο στο "όχι" της κυπριακής Βουλής, αποκάλυψε την Τετάρτη στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος.
Σύμφωνα με tanea.gr, ο Σωκράτης Χάσικος αποκάλυψε ότι σε επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Κύπρου με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την καταψήφιση της απόφασης του Eurogroup έγινε γνωστό ότι η τρόικα δεν δέχεται σχέδιο Β για τη διάσωση της χώρας και οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή "δεν θα ξανανοίξουν".
"Είμαστε σήμερα ακριβώς στο τι σημαίνει η καταψήφιση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπ. Εσωτερικών της Κύπρου στο Μega και συνέχισε: "Δηλαδή παρόλο που εμείς έχουμε plan B, λυπούμαι να σας πληροφορήσω ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το plan B που έχουμε. Δηλαδή, από ίδιους πόρους δανεισμού ή από τα ταμεία μας. Από ασφαλιστικές εταιρείες. Από άλλες τράπεζες κ.λπ. εσωτερικά. Δεν το δέχεται η τρόικα. Μετά τη στεντόρεια φωνή των βουλευτών μας, που είπαμε το μεγάλο όχι, η τρόικα μας είπε: 'Κύριοι μπαίνετε στη διαδικασία που γνωρίζετε. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή το πιο πιθανό είναι να μην ξανανοίξουν. Μπαίνετε σε διαδικασία εκκαθάρισης. Αυτό μας έλεγαν΄".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του έπρεπε να ψηφιστεί την Τρίτη από την κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και δεν έλαβε ούτε μία ψήφο.
ΣΟΥΗΔΟΣ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ...ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Άντερς Μποργκ, υποστήριξε την Τετάρτη ότι η κυπριακή οικονομία βασίζεται αποκλειστικά στις τράπεζες και στις ...παραλίες και ότι η οικονομική κρίση δεν θα αφήσει στη χώρα παρά μόνο τον τουρισμό ως πηγή εισοδήματος.
Στην Κύπρο «έχουν μόνο ένα χρηματοπιστωτικό τομέα και παραλίες. Τώρα που ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε πορεία κλεισίματος, δεν θα έχουν παρά μόνο τις παραλίες», είπε ο Μποργκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Σβένσκα Ντάγκμπλαντεντ».
«Η Ευρώπη έχει βαθιά και δομικά προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν μέσω της αναδιοργάνωσης του κοινωνικού μοντέλου στη Νότια Ευρώπη», πρόσθεσε.
Ο Σουηδός υπουργός σημείωσε ότι για την Ιταλία, παραδείγματος χάρη, ο ίδιος θα προέβλεπε ότι απαιτούνται 10-15 χρόνια σκληρής δουλειάς για μεταρρυθμίσεις.
Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ
«Οι Κύπριοι τραπεζίτες πρέπει να τιμωρηθούν» τιτλοφορείται άρθρο της Frankfurter Rundschau. «Γιατί οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να πληρώσουν για την απληστία και την κερδοσκοπία άλλων; Οι μάνατζερ της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής πρέπει να πάνε φυλακή».
«Ήταν αναμενόμενο, ότι το κοινοβούλιο στη Λευκωσία θα απέρριπτε την φορολόγηση των καταθέσεων. Οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται τώρα ενώπιον συντριμμιών, διότι θέλησαν να ρίξουν τις ευθύνες και στους μικροκαταθέτες για την απληστία και την κερδοσκοπία άλλων. Απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τον οικονομικό τομέα και να τιμωρήσουν τους πραγματικούς ενόχους για την κρίση», σημειώνει το δημοσίευμα.
Το Spiegel επιγράφει ένα από τα ρεπορτάζ του με τη ρήση του προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «Η καταστροφή στην Κύπρο φέρει την υπογραφή της Μέρκελ». Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, «το SPD επιρρίπτει στην Άνγκελα Μέρκελ, ότι πρόδωσε τους ευρωπαίους καταθέτες. Επέτρεψαν ολόκληρη η Ευρωζώνη να βυθιστεί στο χάος».
«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε το λάθος να θελήσει να σώσει την Κύπρο ως τόπο συγκέντρωσης τραπεζών» σημειώνει η Süddeutsche Zeitung . «Θέλει να καταπολεμήσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά δεν θέλει να εκδιώξει παράλληλα τους πάμπλουτους επενδυτές. Για το λόγο αυτό αντιστάθηκε στη μεγαλύτερη επιβάρυνση των πλούσιων καταθετών θέλοντας να συγκεντρώσει τα χρήματα από τους μικροκαταθέτες. Είναι κρίμα που κανείς στην Ε.Ε. δεν ήξερε πώς να αποτρέψει κάτι τέτοιο».
H Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει εκτενές ρεπορτάζ της: «Η μητέρα της κρίσης και η αδελφή της. Το ελληνικό κούρεμα παρέσυρε στον γκρεμό την Κύπρο-τώρα η μιζέρια επιστρέφει από το νησί στην Αθήνα».
«Το κοινοβούλιο στη Λευκωσία δείχνει με το "όχι" το σωστό δρόμο: νέες διαπραγματεύσεις με την Κύπρο είναι άμεση επιταγή αυτή την ώρα», αναφέρει το δημοσίευμα της Freie Presse.
Αποστάσεις λαμβάνει, ωστόσο, η Donaukurier, η οποία κατακρίνει το Eurogroup ότι «υποχώρησε απέναντι στις προσπάθειες εκβιασμού της Κύπρου». Είναι αδιανόητο να σύρει στο ταμείο αυτούς που επωφελούνται από αμφίβολες συναλλαγές, σημειώνει η εφημερίδα. «Ακόμα και μια χρεοκοπία της Κύπρου φαντάζει τώρα πιθανή, και ίσως είναι η πρώτη έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη».
H Welt διαπιστώνει: 
«Είναι δύσκολο να εξηγήσεις γιατί ένας απλός φορολογούμενος της ευρωζώνης πληρώνει εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά ένας καταθέτης στην Κύπρο, ο οποίος θα είχε να χάσει πολύ περισσότερα από μια χρεοκοπία τραπεζών όχι. Είναι πια καιρός, η σχέση ανάμεσα στην ευθύνη, τον 
Πηγή : www.iskra.gr
κίνδυνο και την εγγύηση να μπει σε σωστό πλαίσιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου