14 Νοε 2012

Πρόεδρος της Τσεχίας Κλάους-καταστροφική η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη



klaous_vatslav_czechpresident_600_1
Ο ευρωσκεπτικιστής Πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ στη Βιέννη, υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει απο την ευρωζώνη.
«Είναι τραγικό λάθος να παρατείνεται η ελληνική αγωνία» επισήμανε ο γνωστός για τον ευρωσκεπτικισμό του Τσέχος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «μια αναγκαστική παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι μια καταστροφή».

Αντίθετα, ο Αυστριακός πρόεδρος, X. Φίσερ, τόνισε ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προξενούσε μεγαλύτερα μειονεκτήματα απ’ ό,τι η παραμονή της.

Ενδιαφέρουσ λεπτομέρεια :Η Τσεχία είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ, αν και πληρεί τις σχετικές προϋποθέσεις και της έχει ζητηθεί να ενταχθεί. Η Τσέχικη οικονομία πορεύεται συγκριτικά καλά και προφανώς δε χρειάζεται την περιπέτεια της ευρωζώνης.
Η Αυστρία είναι ενταγμένη στην ευρωζώνη, αλλά συμπλέει επίσης με το στενό γερμανικό πυρήνα χωρών που έχουν ευνοηθεί από το ευρώ, όπως είναι εκτός από το Γερμανοαυστριακό δίδυμο, η Ολλανδία η Φιλανδία καιτο λουξεμβούργο. Οι περισσότερες άλλες χώρες της Ε.Ε. χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σ΄αυτές που βρίσκονται μέσα στην ευρωζώνη και η οικονομία τους πορεύεται άσκημα έως καταστροφικά με προεξάχουσα την περίπτωση των GIPSI (Greece, Italy, Portugal, Spain, Ireland, αλλά και τελευταία η παλαιότερα ανθηρή Κύπρος). Και σ' αυτές που βρίσκονται έξω απ' αυτήν και οι οικονομίες τους πορεύονται ανεκτά έως πολύ ικανοποιητικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου