14 Σεπ 2012

Το φιάσκο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων


                                                                                 
Οι Αμερικάνοι της ΝΑΣΑ δαπάνησαν τεράστια ποσά σε έρευνες για να κατασκευάσουν ένα στυλό που να γράφει υπό συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στο διάστημα. Οι ομόλογοί τους στη Ρωσία, έλυσαν το πρόβλημα με μηδενικό κόστος. Χρησιμοποίησαν μολύβι ! Αυτό και πολλά άλλα παρόμοια παραδείγματα, μπορούν να αναφερθούν για να καταδείξουν ότι πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, οι απλές λύσεις είναι οι καλύτερες και στοιχίζουν πολύ λιγότερο. Το ίδιο ισχύει για την αντιμετώπιση της υπέρμετρης φαρμακευτικής δαπάνης που έχει εξοντώσει, διαφθείρει και διασύρει τη χώρα μας. Δυστυχώς δεν υπάρχει κοινή λογική και πολιτική βούληση για την επιλογή απλών εφαρμόσιμων και αποτελεσματικών λύσεων που θα πλήξουν τα τεράστια συμφέροντα του χώρου και κυρίως των πολυεθνικών εταιρειών, που το ποδηγετούν και το λυμαίνονται. Συχνά επιλέγονται οι ποιο πολύπλοκες και δαπανηρές λύσεις, για να εισπραχθούν μεγάλα ποσά από επιτήδειους, αλλά και για να μπλοκάρουν τις πρακτικά αποτελεσματικές εφαρμογές.

Η περίφημη ηλεκτρονική συνταγογράφηση για την καταπολέμηση της κατευθυνόμενης συνταγογραφίας που επιβαρύνει δραματικά το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης, αφού ανακοινώθηκε με πολλές τυμπανοκρουσίες, καρκινοβατεί και κινδυνεύει λόγω του Φαραωνικού σχεδιασμού της, να μετατραπεί σε φιάσκο. Η τελευταία στροφή της ιλαλοτραγωδίας που την περιβάλλει, είναι η προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού αρχικού ύψους 23 εκ. ευρώ και ποιος ξέρει πόσων ακόμα στο μέλλον, για να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία η ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού. Όλοι οι μεγαλόσχημοι δήθεν ειδικοί περί το φάρμακο, όφειλαν να γνωρίζουν ότι τίποτα από όλα αυτά δε χρειαζόταν, αφού η ηλεκτρονική συνταγογράφηση υπάρχει εδώ και 28 χρόνια ! Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί το υδατογραφημένο κουπόνι που υπάρχει σε κάθε κουτί φαρμάκου. Εκείνο που χρειαζόταν είναι η ισχυρή  πολιτική βούληση για την εφαρμογή της.

Εικοσιεπτά χρόνια πριν, η εξωφρενική φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας,  αντιμετωπίστηκε με καταλυτικά αποτελέσματα με δύο κύριους τρόπους που εφαρμόστηκαν από το ΙΚΑ την περίοδο 1985-87. Πρώτον, με την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων -και κατ’ επέκταση και των γενοσήμων- με την οποία ελέγξαμε τότε τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, (ενώ παρόμοιους σκοπούς εξυπηρετούσε η τότε δημόσια καμπάνια του ΙΚΑ για την καταπολέμηση της πολυφαρμακίας, με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο και  αφιλοκερδή Θανάση Βέγγο). Και δεύτερο, αυτό που αποκρύπτεται σκανδαλωδώς σήμερα, με την καθιέρωση της  ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, που εφαρμόστηκε τότε και περιέπεσε σε λήθαργο αργότερα, αφού ήταν και το κύριο εργαλείο εξόντωσης των μεγάλων συμφερόντων του κλάδο.

Το πρωτοποριακό και καινοτόμο αυτό σύστημα, που το αντέγραψαν πολλές χώρες, μας έδωσε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την κατευθυνόμενη  συνταγογραφία. Τότε, 100 περίπου γιατροί τιμωρήθηκαν παραδειγματικά και ορισμένοι παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα. Αποτέλεσμα : η φαρμακευτική δαπάνη συρρικνώθηκε-τσακίστηκε στην κυριολεξία, όπως μπορεί να διαπιστωθεί από τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία. Όμως, όλα αυτά είχαν τις συνέπειές τους. Τα πανίσχυρα συμφέροντα των πολυεθνικών  του χώρου με υποχρέωσαν να αποχωρήσω από επικεφαλής του ΙΚΑ το 1987 και τότε μου προσφέρθηκαν άλλες ποιο σημαντικές Υπουργικές θέσεις που δε δέχτηκα, προτιμώντας τα Πανεπιστημιακά έδρανα. ( Απομάκρυνση δια της προαγωγής ! ). Η περιθωριοποίηση του απλού όσο και απόλυτα αποτελεσματικού αυτού συστήματος μετά το 1988, σε συνδυασμό με την κατάργηση της λίστας φαρμάκων, οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το πρόβλημα είναι ότι στην πραγματικότητα οι περί το φάρμακο ψευτοειδήμονες δε μπορούν ή δε θέλουν να λύσουν το πρόβλημα για έναν από τους ακόλουθους λόγους : α) είναι άσχετοι,  β) διαθέτουν στρεβλή διάθεση για εύλογους λόγους, γ) διακατέχονται από φοβική πολιτική βούληση έναντι των τεράστιων συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο, ε) δεν ενδιαφέρονται για την επιβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, υποστηρίζοντας ασύστολα και ανενδοίαστα τις ξένες πολυεθνικές. Ή συμβαίνουν σωρευτικά όλα αυτά.



Ο Θ.Κ. ήταν Διοικητής στον ΟΑΕΔ και στο ΙΚΑ την περίοδο 1981-87

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου