11 Απρ 2012

Independent: Συγγνώμη στην Ελλάδα για το πιο ηλίθιο οικονομικό πείραμα στη σύγχρονη ιστορία απο όσους υποστήριξαν το ευρώ


Άρθρο βόμβα του Amon Rajan της μεγάλης έγκριτης βρετανικής εφημερίδας The Independent που απέκρυψαν τα ελληνικά ΜΜΕ, υποδεικνύει στην… Ευρώπη πως χρωστά μια «συγγνώμη» στην Ελλάδα, που πληρώνει το τίμημα για «το πιο ηλίθιο οικονομικό πείραμα στη σύγχρονη ιστορία και ειδικότερα αυτοί  που υποστήριξαν το ευρώ».Ολόκληρο το άρθρο μεταφρασμένο παρατίθεται πιο κάτω.
Η κοπέλα μου και εγώ τριγυρνούσαμε  για ένα ρομαντικό διάλειμμα στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, μόνο για να ανακαλύψουμε ότι ο Δημήτρης  Χριστούλας αυτοκτόνησε  μπροστά από το Κοινοβούλιο, λίγες ώρες πριν. Ο 77χρονος φαρμακοποιός δε  μπορούσε να τα βγάλει πέρα  με τη λιτότητα που του επιβλήθηκε από την  κυβέρνηση των τεχνοκρατών στην Ελλάδα. Στο σημείωμα αυτοκτονίας του, ομολόγησε ότι δεν άντεχε να βλέπει  τα παιδιά του στα μάτια πια. Μαζικές διαδηλώσεις στην κεντρική Πλατεία Συντάγματος για τα επόμενα τέσσερα βράδια ήταν ανταπόκριση των συμπολιτών του.
Φοβερή είναι η  δυστυχία που έχει επιβληθεί στον ελληνικό λαό, ως αποτέλεσμα της κρίσης του ευρώ, της δημοσιονομικής ανικανότητα και της διαφθορά της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης. Οι ηγέτες των πλουσιότερων και των πιο ισχυρών ευρωπαϊκών εθνών, ιδιαίτερα η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν επιβάλει στη διαλυμένη χώρα έναν γραφειοκράτη που ονομάζεται Λουκάς Παπαδήμος, από τον οποίο ζήτησαν να επιβάλλει μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Μισθοί και συντάξεις έχουν κατακρεουργηθεί. Οι φόροι αυξήθηκαν κατακόρυφα. Και ο Δημήτρης Χριστούλιας έχει μεταβληθεί σε σύμβολο.

Από το 2008,το το εθνικό προϊόν της  Ελλάδας μειώθηκε κατά 13% και περισσότερο. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι θα μειωθεί  πάνω από  10% εφέτος και μόνο. Περίπου 100.000 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο. Πολιτικά κόμματα της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς εμφανίζουν μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις τώρα.


Ο πόνος είναι ορατός παντού. Δεν μπορείτε να φάτε το μεσημεριανό γεύμα σε ένα καφενείο, χωρίς σμήνη από ζητιάνους γύρω σας.  Οι άστεγοι σκύβουν σχεδόν σε κάθε γωνιά του δρόμου. Ναρκωτικά διακινούνται  στο φως της ημέρας. Οι μαθητές και οι αναρχικοί εκδηλώνουν τις βίαιες και εκδικητικές  προθέσεις τους με  γκράφιτι σε όλη την πόλη. Και είναι ειρωνεία που όλα αυτά συμβαίνουν στη  σκιά της Ακρόπολης, ένα λίκνο του αρχαίου πολιτισμού.


 

Τι χρωστάμε στον ελληνικό λαό; Συμπάθεια,  αλληλεγγύη και  υποστήριξη. Και μια συγνώμη όσοι υποστήριξαν το ευρώ.  Ακριβώς στο κατώφλι μας στην Ευρώπη, η χώρα που γέννησε την ήπειρο, πληρώνει το τίμημα  του πιο ηλίθιου οικονομικού πειράματος στη σύγχρονη ιστορία.

 
Είναι αλήθεια ότι η αποκατάσταση της δραχμής θα μπορούσε να προκαλέσει μια γενικότερη οικονομική καταστροφή, όταν και άλλες χώρες εγκαταλείψουν επίσης το ενιαίο νόμισμα. Και αυτή  η προοπτική είναι  που σταματά ευρωσκεπτικιστές να επιμένουν σε μια άμεση έξοδο τώρα.

 
Αλλά η αναμέτρηση έρχεται με τη μορφή των ελληνικών εκλογών τον επόμενο μήνα. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά τους, οι Έλληνες θέλουν η  οικονομική κυριαρχία τους να επιστρέψει από το Βερολίνο και το Παρίσι στη δική τους Πρωτεύουσα. Πάντως για την ώρα, θα απέφευγα να προγραμματίσω ρομαντικές διακοπές στην Αθήνα.

Independent
Τρίτη 10 Απριλίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου